Шмит: Ја сам високи представник, бонска овлашћења алат који ми стоји на располагању

ГС
Шмит: Ја сам високи представник, бонска овлашћења алат који ми стоји на располагању

САРАЈЕВО - Ја сам високи представник у БиХ који контролише спровођење Дејтонског споразума, рекао је Кристијан Шмит.

Њемачки дипломата преузео је ову функцију од Валентина Инцка, али представници Српске га не признају уз образложење да мора да прибави легитимитет да би било компромиса, односно да добије сагласност Савјета безбједности УН за именовање на функцију високог представника

У интервјуу за БН ТВ Шмит је  поручио политичарима да се држе чињеница према Дејтонском мировном споразуму.

-Високог представника бира Савјет за прмијену мира у БиХ тако да препоручујем да не разговарамо о поступцима него о садржају - казао јеШмидт и додао да није ту да би се свидио политичарима „него да заједно урадимо нешто добро за све“.

Шмит каже да добро познаје кризе у БиХ те да  разговара са људима и да је у политичком смислу важно да саговорници буду и носиоци власти и то ће бити.

-Мислим да треба заједнички радити и због тога сам ту. Ја сада посматрам и након тога ћу покренути неке ствари - казао је Шмит.

На питање да ли је било сигнала од представника власти Републике Српске да са њим разговарају, он одговара потврдно.

-Нећу вам рећи ко ме је контактирао. Чини ми се да у овој земљи све што би требало да буде повјерљиво некако доспије у јавност - казао је Нијемац.

Он каже да има велико поштовање за све изабране људе, али исто тако очекује, како је рекао, поштовање и за себе.

-Интерес Републике Српске и ФБиХ требало би да буде исти. Њихов интерес треба бити економски развој, а да би то постигли морате разговарати - казао је Шмит, наводећи да даје подршку „Отвореном Балкану“.

Када је у питања утицај Турске, Србије и Хрватске на БиХ, он каже да те земље играју важну улогу.

-Али, ипак ће ствари остати при томе да Европска унија и међународна заједница на основу Дејтонског споразума играју улогу која је важна и дио цијеле ове приче - казао је Шмит. Он каже да је пут БиХ ипак од Дејтона ка Бриселу.

Што се тиче бонских овлашћења, рекао је да је то „алат високог представника у БиХ који му стоји на располагању“.

Говорећи о утицају земље из које долази, Шмит каже да ће се ангажовати на томе да Њемачка помогне развоју, не само БиХ, него и региону, без обзира ко ће бити нови канцелар умјесто Ангеле Меркел, јер познаје, како наглашава, све кандидате за ту функцију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана