Скупштина Српске добија нови Пословник

ATV
Скупштина Српске добија нови Пословник

Радна група ради на измјенама Пословника Народне скупштине Републике Српске који би требало да уведе ред и спријечи злоупотребе и хаос у Парламенту Српске, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. На посљедњој сједници Парламента Пословник о раду кршен је небројено пута. Све што се дешавало управо указује на то да је измјена Пословника неопходна.

“Постојећи Пословник је сасвим добра основа, уколико се он правилно и са добром вољом користи. Али, очигледно је да ће се морати предузети неке мјере. Циљ јесте да се изради нови текст Пословника”, изјавио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Да је у току израда текста измјена Пословника о раду и да је потребно мијењати Пословник са циљем ефикаснијег рада, потврдио је и предсједник Парламента Српске.

“Треба да водимо рачуна о ефикасности Парламента, са што мање коштања, да добијемо што конкретније приједлоге”, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник НС РС.

Клуб посланика СНСД-а предложио је измјене којима би се прецизирало трајање дискусије о одређеним тачкама дневног реда. СНСД-ов Срђан Мазалица тврди да циљ није ограничавање расправе, већ регулисање реплика које се односе на повреду Пословника. Дискусија би била продуктивнија, сматра Мазалица, а вријеме би се користило за квалитетну расправу, а не за међусобна превирања.

“По некима, можда је НСРС мјесто за политичку тучу, можда је то мјесто за неку политичку самопромоцију, можда је то мјесто гдје треба убацити неки ријалити садржај. Мислимо да је примарни циљ НСРС доношење закона”, казао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НС РС.

На мањкавости Пословника и докумената који би требало да врате достојанство Скупштини упозорава и потпредсједница Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић из СДС-а. Санкције постоје, тврди Јовичевић, али сужене могућности Етичког одбора НС РС, остављају простора да посланици прођу некажњено. Додаје да Етички кодекс мора да важи и за посланике и за госте.

“Пословник мора да се односи на све који се налазе у НСРС, дакле, сви који бораве и долазе, и да регулише од правила облачења до начина и правила понашања, без обзира о коме се ради”, истиче Соња Караџић Јовичевић, потпредсједник НС РС.

Понашање посланика у Парламенту Српске није ништа горе од понашања које се виђа у парламентима у свијету, сматра аналитичар Данијел Симић. 

“Ако постоји енглески Парламент гдје људи вичу и псују једни на друге, и ако постоји корејски Парламент гдје се људи туку, оно што је битно у Српској је да не постанемо украјински парламент гдје се људи заиста туку”, додаје Данијел Симић, аналитичар. 

Пословник Народне скупштине Републике Српске измијењен је посљедњи пут прије три године и он предвиђа десет минута дискусије, двије реплике и један криви навод. Посланици имају право и да се позову на повреду Пословника, што се често претвара у наставак дискусије, реплика и свађа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана