Скоро милијарду марака биће одблокирана за инвестиције у Републици Српској

atvbl.com
Скоро милијарду марака биће одблокирана за инвестиције у Републици Српској

Скоро милијарду марака међународних средстава која су била заробљена мјесецима, а и годинама у заједничким институцијама, ускоро ће бити на располагању Републици Српској.

Савјет министара у техничком, а и у четверогодишњем мандату зауставио је многе пројекте у Српској, иако су средства обезбјеђена, до ратификације није дошло.

"Није дошло до ратификације споразума са ЕБРД-ом, за обилазницу око Добоја у вриједности око 150 милиона евра, није дошло до ратификације донаторских средстава за прву фазу Коридора 5Ц у висини од 14 милиона евра", рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске. 

Мост Братољуб који повезује Републику Српску и Србију, а чију градњу је у потпуности завршила Србија, двије године је на чекању. Предсједништво БиХ још у августу наложило је Савјету министара да обезбједи три милиона марака, али се то није десило, јер није било политичке воље, поручује премијер Радован Вишковић. 

"Пројакат који остаје за анале БиХ, јесте мост у Братунцу, гдје је мост саграђен више од двије године, стоји као споменик глупости БиХ, Србија исфинансирала комплетан пројекат, а ми чекамо фамозних три милиона да се изгради гранични прелаз", истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. 

Чека се и на ратификацију спозума са Србијом за изградњу моста на Рачи. На чекању је и споразум са Црном Гором за мост у Шћепан Пољу. Градишка чека око 20 милиона евра за водовод и канализацију и то грант средства. Да ће се одблокирати средства обећава и нови предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија. Предсједница Српске Жељка Цвијановић од новог сазива има велика очекивања, поготово када је у питању механизам координације. 

"Што се тиче механизма координације ту имам највећа очекивања, зато што смо механизам договорили и потребно нам је ка даљем кретању према ЕУ, али мимо тога потребно нам је да би смо разрешавали проблеме и дилеме, а то је да су све институције у игри, на свим нивоума власти и у складу са својим уставним надлежностима", нагласила је Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске.

"Да све оне документе који су прихватљиви за нови сазив Савјета министара, а који су прошли све процедуре у Савјету министара да буду упућене у Парламентарну скупштину БиХ и да Парламентарна скупштина верификује све оне документе поготово споразуме са међународним финансијским институцијама", истакао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ. 

Споразуми који су од важности за Српску неће више бити на чекању, поручује то и СНСД-ов Сташа Кошарац. Жао му је што су српски министри који су опозиција у Републици Српској, а сједили у Савјету министара БиХ, како каже, обрачунавали се са СНСД-ом на штету Српске и њених грађана.

"Били структуре Савјета министара, а долазили су из СДС и ПДП рекао бих више били мотивисани да направе неку штету Републици Српској, па јесмо свједоци чињенице да су многи споразуми скидани као тачке са дневног реда управо зато што је бенефите од тога требала да има Република Српска", рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.  

У Влади Републике Српске знају да је Српска занемарена већ неколико година и када је у питању расподјела средства од ГСМ лиценце од оператера БиХ у износу од неколико стотина милиона марака. Велика очекивања Српске су и од Електропреноса БиХ гдје има око 200 милиона марака обезбјеђених за инвестиције које су и даље на чекању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана