Сатлер: БиХ загађенија три пута више од европског максимума

Срна
Сатлер: БиХ загађенија три пута више од европског максимума

САРАЈЕВО - Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас да због загађења у БиХ годишње има 3.300 преурањених смртних случајева због незадовољавајућег ваздуха.

Сатлер је навео да је на конференцији "Живи здраво, диши чисто" разговарано о животној средини и загађењу ваздуха уз захвалност Амбасади Шведске и Савјету за регионалну сарадњу и надлежним министарствима на нивоу БиХ, Републике Српске и ФБиХ и да је констатовано да је у многим градовима у БиХ индекс загађења ваздуха на високом нивоу, да је данас индекс загађења 155 честица, што је три пута више од максимума дозвољеног у ЕУ.

Он је додао да је циљ ЕУ да до 2050. додине Европа буде први континент на свијету који ће бити потпуно неутралан у односу на карбон и неће производити више мисија угљен-диоксида него што је то могуће апсорбовати.

"Напори би били узалудни без учешћа земаља региона чији је БиХ дио и позивамо их да нам се придруже. Овог мјесеца смо представили Европски инвестициони план у вриједности већој од девет милијарди евра, а значајан дио биће намијењен унапређењу чишћих извора енергије, за гасне интерконекције и за озелењавање економије", рекао је Сатлер и додао да су у то укључене и домаће власти.

Сатлер је истакао да је прави тренутак да и БиХ испуни обећано и да је истински потребан заједнички напор у БиХ.

"Треба нам снажан ангажман домаћих власти", поручио је Сатлер и упутио позив домаћим властима да се ангажују јер "грађани БиХ заслужују да дишу чист ваздух".

Стручњак Савјета за регионалну сарадњу Радован Никчевић рекао је да очекује да ће Декларација о "Зеленој агенди" бити усвојена на наредном самиту Европског процеса у Софији 10. новембра.

"Ту су циљеви жЗеленог планаж, а главни циљ је декарбонизација до 2050. године", рекао је Никчевић.

Он је додао да се након усвајања декларације очекује њена имплементација и истакао да економије западног Балкана, иако изостају, имају шансе да остваре циљ декарбонизације до 2050. године.

Министар за заштиту животне средине и туризма ФБиХ Едита Ђапо рекла је да БиХ припада породици ЕУ и да је спремна да прихвати све обавезе које су предвиђене европским планом.

Она је навела да се морају доносити интерсекторске политике и да се у ФБиХ од кантона до кантона различитим процентом утиче на квалитет ваздуха.

"Када је ријеч о ФБиХ, највећи кочничар је Парламент Федерације гдје се од двије до осам година усвајају важни закони попут оног о животној средини", додала је Ђапо.

Министар просторног уређења, грађења и заштите животне средине Кантона Сарајево Фарук Капиџић захвалио је за подршку у спровођењу заштите вјетрокоридора.

"Очекујем да ћемо за двије до пет година, оваквим путем, почети осјећати резултат овога. Потребна нам је помоћ ЕУ у сваком, па и финанисјком смислу", додао је Капиџић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер данас је у Сарајеву био домаћин конференције о животној средини "Живи здраво, диши чисто".

Конференција је одржана у Дому младих у Сарајеву, чије су просторије прилагођене здравственим препорукама усљед епидемије вируса корона, према строго успостављеним протоколима и уз потпуно поштивање мјера, саопштено је раније из Делегације ЕУ.

Конференцију је организовала Делегација ЕУ у БиХ, уз подршку Савјета за регионалну сарадњу и Амбасаде Шведске у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана