Сарајевска болница неће примити респираторе “Сребрене малине”?

ГС
Сарајевска болница неће примити респираторе “Сребрене малине”?

САРАЈЕВО - Након што је СКБ Мостар одбио да прихвати кинеске респираторе које је набавила фирма Сребрена малина, све указује на то да ће и Општа болница у Сарајеву учинити исто.

Наиме, како је за портал Кликс објаснио Шеф Ковид одјељења Опште болнице доктор Еднан Дрљевић, особље ове установе нико није питао да ли су они потребни већ су их из Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) без знања менаџмента покушали доставити техничкој служби и оставити их у складишту.

“Прије три до четири седмице назвала нас је техничка служба и казали су нам да ће им довући два респиратора, а о томе није обавијештен ни менаџмент ни наша Комисија за пријем коју смо формирали и има шест чланова, а ја сам изабран као предсједник. Они су то жељели довући и оставити у магацину да менаџмент не зна за то, као да су их се покушали ријешити”, казао је Дрљевић.

Даље је навео да менаџмент Опште болнице није желио да буде незахвалан те су тако упутили молбу ФУЦЗ-у и обавијестили их да за пријем постоји потребна процедура.

“Казали смо им да су прво требали обавијестити менаџмент и да морају доћи сервисери и обавити нулти сервис на барем једном респиратору и да се састане наша Комисија која ће одлучити да ли то нама уопће треба или не. Не желимо бити незахвални и одбити их, али исто тако не желимо ни примити нешто што не можемо искористити”, навео је.

Како је рекао Дрљевић, Општа болница је захвална и Уједињеним Арапским Емиратима који су доставили два респиратора и како је додао, мисли да су идентични као они Сребрене малине и највећи је проблем што их не могу испробати.

“Не можемо урадити нулти сервис јер немамо сервисера, а ни испробати због кинеских утичница које не одговарају нашим за зрак и кисик, тако да нам и то стоји неупотребљиво. Те из Сребрене малине нисмо примили и били би захвални да нам их дају ако су исправни и вриједе, а да би то утврдили мора се обавити потребан сервис. Дакле, морала би доћи наша Комисија за пријем и сервисна комисија, да направе нулти сервис и покаже да све функционише и тек након тога се даје менаџменту приједлог. Не одбијамо респираторе, али желимо да се обави комплетан процес пријема иначе их нећемо прихватити јер не знамо да ли су исправни”, појаснио је Дрљевић.

С обзиром на то да се у Општој болници у Сарајеву збрињавају само лаки и средње тешки Ковид пацијенти, доктор Дрљевић је казао да не недостају респиратори јер су ти пацијенти у транспорту према одлуци Кризног штаба што значи да се шаљу у изолаториј Подхрастови ако им се стање погорша.

“Није ни предвиђено да се у Опћој болници лијече тешки и критични пацијенти, већ лакши и средње тешки, али наравно респиратори увијек добро дођу јер ми их имамо и у одјелу интензивне његе који су нам потребни за пацијенте под анестезијом, а који нису заражени коронавирусом. Није несташица, али није ни вишка јер сви се они могу употријебити и на Ковид одјелу”, поручио је Дрљевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана