Шантић: Подношење жалби могуће након што ЦИК утврди и објави резултате избора

Анадолија
Шантић: Подношење жалби могуће након што ЦИК утврди и објави резултате избора

САРАЈЕВО - Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Ахмет Шантић изјавио је да се услови да ЦИК донесе одлуку о утврђивању и објави изборних резултата стичу тек након обједињавања свих изборних резултата, те да се жалбе и захтјеви за поновно бројање гласачких листића могу поднијети тек након ове одлуке.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је на интернет страници www.izbori.ba и својим профилима на друштвеним мрежама објавила једанаести подкаст “Општи избори 2022” , а Шантић је говорио о динамици и процедури објаве прелиминарних, утврђених и потврђених изборних резултата, роковима за подношење приговора и жалби на изборне резултате те захтјевима за поновно бројање.

Шантић је појаснио да се након затварања биралишта приступа бројању гласова са редовних бирачких мјеста, те да Централна изборна комисија истог дана већ око поноћи располаже значајним бројем резултата са редовних бирачких мјеста.

Истовремено се ради на утврђивању резултата гласања за пет категорија, а ријеч је о гласачким листићима пристиглим путем поште, листићима бирача који су гласали у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, листићима који се достављају путем мобилног тима, листићима бирача који су гласали на бирачким мјестима у одсуству (бирачи са статусом расељене особе унутар БиХ) те непотврђених гласачких листића.

-Зависно од динамике утврђивања резултата у главном центру за бројање, они се придодају прелиминарним резултатима са редовних бирачких мјеста и тек када се сви резултати обједине стичу се услови да ЦИК донесе одлуку о утврђивању и објави изборних резултата - поручио је Шантић.

Када је ријеч о приговорима и жалбама, односно о захтјевима за поновно бројање гласова, Шантић је подсјетио како је изборни процес тренутно у фази прелиминарних резултата, те како је тај простор предвиђен након потврђивања изборних резултата.

-Читав овај процес траје неких 15-20 дана када се стекну услови да ЦИК донесе одлуку о утврђивању и објави изборних резултата. Након тога се може поднијети жалба или приговор у року од два дана, или за поновно бројање гласачких листића у року од три дана - поручио је Шантић, напомињући да је врло битно да захтјеви морају бити адекватно аргументовани и оправдани да би се омогућило поновно бројање.

Додао је да, између осталих, политичке странке, коалиције, независни кандидати, акредитовани посматрачи, група од 50 бирача на једном бирачком мјесту имају право на жалбу ако сматрају да су повријеђена њихова права.

На питање како коментарише перцепцију јавности према ЦИК-у, у контексту да „ЦИК ради споро“, Шантић појашњава да је ријеч заправо о томе да ЦИК мора испоштовати процедуре које предвиђа Изборни закон.

-Пракса је до сада показала да у првој фази бројања гласачких листића ЦИК у неким вечерњим сатима око поноћи располаже са 95 одсто резултата са редовних бирачких мјеста - рекао је Шантић.

Појаснио је да паралелно траје бројање листића из наведених пет категорија, које узима пуно времена, посебно наглашавајући да је рок за пристизање гласова из иностранства пет дана од дана избора. Потом, у главном центру слиједи процес њихове верификације, који узима много времена.

ЦИК, додао је, има јединствени информациони систем који омогућава да се резултати из општинских-градских комисија врло брзо доставе у ЦИК, но "објективни недостатак свакако је чињеница да се практично резултати избора са редовних бирачких мјеста према општинским-градским достављају и сад физичким путем".

-Немамо ту електронску повезницу коју имамо од општинских-градских према ЦИК-у. На томе радимо, имамо пилот пројекат и то ће сигурно убрзати процес - појаснио је Шантић.

Законом је предвиђено да се одлука о потврђивању и објављивању коначних изборних резултата донесе 30 дана од дана избора.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић најавио је да ће представници опозиције сутра у Сарајеву у 15.00 часова предати ЦИК-у приговоре и захтјев за поновно бројање на свим бирачким мјестима за ниво предсједника Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана