САД остављају ЕУ на цједилу

Вељко Зељковић
САД остављају ЕУ на цједилу

БАЊАЛУКА - Поруке америчких нафтних и гасних компанија упућене на адресу Европске уније да не рачунају на то да ће им оне обезбедити енергетску стабилност током зиме значајним повећањем испорука представљају нови хладан туш за Европу.

 

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић, истичући како ће ово додатно унијети нервозу на тржишту енергената, створити нову неизвјесност, али сигурно утицати и на нови раст цијена енергената на свјетским берзама.

Сматра да се овакав расплет ситуације могао и очекивати и поред датих обећања Вашингтона да ће помоћи Европској унији да премости велике енергетске проблеме изазване сукобом у Украјини.

- Обећања САД била су део једне празне геополитичке приче Бајденове администрације. Рекли су да ће Европи до краја године испоручити око 15 милијарди кубних метара течног гаса. Али је то само три одсто европских потреба. Сада наводе да им ни то неће моћи испоручити у потпуности. Европа се стварно показала као веома наивна, поготово Немачка, која је поверавала свему што јој је “велики брат” обећао - каже Вулетић.

Упозорава и да иако су се цијене сирове нафте посљедњих десетак дана нешто пале и стабилизовале се на свјетском тржишту, треба очекивати нови скок ускоро те би тако “црно злато” могло поново отићи на 120 долара, што је дупло више него почетком ове године

Наводи како постаје све извјесније и да ће Европа ову зиму веома лоше проћи, јер нема адекватних замјенских извора снабдијевања из којих би могла надомјестити мањак енергената.

- Како потреба за нафтом и гасом постане све већа пред зиму, то ће и цене ићи ка горе. На то су уосталом упозорили и из Међународне агенције за енергију. Они су изнели прогнозе да ће “црно злато” поново скочити за минимум 20 одсто након што се активира пуни нафтни ембарго ЕУ крајем ове године. Велико је питање и шта би се могло десити и уколико би земље Г7 увеле ограничење цена руске нафте на 60 долара - каже Вулетић додајући да би то вјероватно довело до тога да Русија у потпуности обустави извоз своје нафте на Запад.

Сматра и да један такав црни сценарио није толико реалан за Србију и Републику Српску које су се одлучиле да воде једну разумнију и за добробит грађана и привреде прихватљивију спољну политику од оне која се посљедњих мјесеци креира и покушава наметнути од стране Брисела.

Вулетић каже и да га нимало није изненадило ни писање појединих западних медија који су указали на то да посљедњих неколико мјесеци на тржишту нафте има и много мешетарења и да америчке компаније вјешто користе заобилазне путеве за куповину руске нафте.

- Амерички “трејдери” је купују, али другачије декларишу. То најбоље говори какве се све геополитичке игре воде - навео је он.

Професор међународне економије Мирослав Јовановић упозорио је, баш као и Вулетић, да ситуација из дана у дан постаје све драматичнија, јер ће високе цијене сигурно довести до гашења појединих фабрика и пуцања читавих ланаца производње. То ће, како је појаснио, смањити потребу за радном снагом и довести до масовног отпуштања радника.

- Реч је о спирали која ће на крају у питање довести и будућност евра - сматра Јовановић.

Заобилазни путеви

Према писању листа “Волстрит журнал” у луке Њујорка и Њу Џерсија у мају је стигао велики број танкера, вјероватно напуњених руском нафтом. Како су објавили, пошиљаоци и прерађивачи крију њено поријекло.

- У САД је гориво наводно стигло преко Суецког канала и Атлантика из индијских рафинерија нафте. Према отпремним документима, као и подацима аналитичке компаније “Рефинитив” и анализи Хелсиншког центра за истраживање енергије и чистог ваздуха, ове компаније су у ствари велики купци руских енергената - објавио је овај лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана