Ревизори открили низ неправилности у финансијском пословању: Само 14 партија није прекршило закон

Вељко Зељковић
Ревизори открили низ неправилности у финансијском пословању: Само 14 партија није прекршило закон

САРАЈЕВО - Казне и санкције једини су начин борбе против корупције која је годинама присутна у финансирању пословања политичких субјеката у БиХ.

Истакао је ово за “Глас Српске” бивши члан Централне изборне комисије БиХ Вехид Шехић, коментаришући јучерашње поражавајуће резултате ревизије финансијских извјештаја политичких субјеката у БиХ за 2019. годину, а који су показали да код свега 14 странака, од 119 контролисаних, није утврђено никакво кршења закона.

- Ово је посљедње звоно за узбуну и треба по оној народној, ударити по џепу па се странке не би овако понашале. Ја сам за ригорозне казне, али и кривичну одговорност, јер је то једини начин да буде уведена одговорност и ред - истакао је Шехић, додајући да је дошло вријеме да се након 25 година толерисања оваквог понашања партија коначно стане у крај.

Према његовим ријечима, ни кроз ове спроведене ревизије се у потпуности не могу сагледати сви пропусти које партије праве, а што се, како каже, посебно може видјети кроз плаћање дневница члановима бирачких одбора. Чињеница је да странке у својим финансијским извјештајима не приказују ове трошкове, а знамо да они постоје. Због тога је неопходно промијенити постојећи Закон о финансирању политичких субјеката у БиХ, али и да се у ову контролу укључе и пореске управе и друге институције у чијој надлежности је контрола пословања правних и привредних субјеката, а путем којих се врло често финансирају политичке активности. Не треба измишљати топлу воду, можемо узети рецепт из Хрватске - поручио је Шехић.

Према јучерашњим подацима ревизора ЦИК-а, код шест странака постоје индиције да су злоупотријебиле јавна средства, а то су БОСС Босанка странка Мирнес Ајановић, Босанска народна странка, Унија социјалдемократа БиХ, Лабуристичка странка БиХ, Либерална странка БиХ и Босанско-херцеговачка патриотска странка Сефер Халиловић.

Код њих су утврђене исплате новца у великим износима за активности за које није било могуће утврдити да ли су уопште спроведене. Такође имали су уговоре о закупу моторних возила по изразито високим цијенама, скупље и од рентакара, исплаћивале су новац за лијечење, али без релевантних доказа. Осим тога, код шест странака утврђено је да су прекршиле и пореске прописе, а то су ГДС, Босанска народна странка, ХДЗ 1990, СБиХ, ХСС, СДА-А и Хрватски савез.

Код 54 странке, како су навели, утврђени су мањи прекршаји, као што је прекорачење програма утрошка новца у мањим износима и пропусти да се пријаве донације мање вриједности.

Забрањен приступ

Како је јуче саопштено од стране ревизора од 125 странака које су поднијеле извјештај, њих шест уопште није дозволио приступ својим просторијама, да би ревизори могли да провјере чињенице и заврше процес контроле. Против ових партија биће покренут поступак да им се забрани учешће на наредним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана