Рељић: Изградњом Меморијалног комплекса сачувати сјећање на невино страдале

Срна
Рељић: Изградњом Меморијалног комплекса сачувати сјећање на невино страдале

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Изградњом Меморијалног комплекса у Доњој Градини сачуваће се сјећање на све невино страдале у злогласном логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, изјавио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Рељић је подсјетио да су предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик раније најавили да ће на подручју Доње Градине бити изграђен велики Меморијални комплекс средствима Владе Републике Српске и Србије.

Према његовим ријечима, око 75 одсто средства ће уложити Србија, а остатак ће финансирати Република Српска.

- Прије годину и по угостио сам најеминентније људе у тој области, америчке држављане који су дошли по препоруци предсједника Русије Владимира Путина да виде и сниме ситуацију како направити Меморијални комплекс у знак сјећања на све невино страдале у овом злогласном логору - рекао је Рељић новинарима.

Он је навео да је циљ влада Србије и Српске да дјеца школског узраста у току свога школовања обилазе ово меморијално подручје како би се заувијек запамтиле жртве које су невино страдале, али и уткале животе за слободу.

Рељић је поновио да су и његови преци страдали у злогласном логору Јасеновац.

- Тек 1952. године први војник у Козарској Дубици је стасао за војску, а то говори о размјери почињеног злочина. То се никако не смије препустити забораву и мене радује што ће у Доњој Градини у Козарској Дубици бити изграђен Меморијални комплекс да се никада не заборави страдање наших предака - додао је Рељић.

Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац данас је обиљежен у Козарској Дубици и Доњој Градини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана