Процјена штете услов за адаптацију ССП-а

Жељка Домазет
Процјена штете услов за адаптацију ССП-а

Источно Сарајево, Сарајево - Штету коју ће пољопривредним произвођачима и прерађивачима у БиХ донијети адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ процијениће неутрална референтна кућа, а избор ће највјероватније пасти на Свјетску банку.

На основу те процјене биће осмишљени пројекти којима ће бити санирани ти губици.

Ти кораци договорени су на састанцима које је њемачки министар пољопривреде и прехране Кристијан Шмит јуче имао са званичницима РС, ФБиХ и БиХ. Шмит је допутовао у БиХ по налогу њемачког канцелара Ангеле Меркел, која је обећала подршку у превладавању штетних посљедица адаптације ССП-а да би она била прихваћена. Предложени модел адаптације ССП-а није прихватило Предсједништво БиХ, јер се против изјаснила РС, оцијенивши да би то изазвало огромну штету за аграр и друге привредне секторе.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да се подаци о губицима до којих су дошле институције Српске и БиХ и који су представљени Шмиту драстично разликују.

- На бази нерационалних и нетачних података не могу да се креирају мјере. Подацима које би утврдила Свјетска банка као неутрална референтна кућа можемо да вјерујемо - истакао је Додик након састанка са Шмитом у Источном Сарајеву.

Прецизирао је да су представници институција БиХ информисали Шмита да би губици износили 60 милиона КМ годишње.

- То је површна, нетачна и штетна процјена за све. Ми смо утврдили да директна штета за пољопривредне произвођаче која се може егзактно доказати путем увида у постојећу документацију износи 220 милиона КМ. Ту је и губитак радних мјеста и 70 милиона у буџету РС - рекао је Додик и додао да постоје и подаци који говоре о далеко већим непосредним губицима.

Упркос тренутно супротним ставовима, Додик је изразио очекивање да ће адаптирани ССП бити парафиран.

- Мислим да се крећемо правим путем и да ћемо доћи до тога да буде одобрен адаптирани ССП и да влада Њемачке одобри мјере које ће допринијети умањењу или елиминацији губитака за наше пољопривреднике - рекао је Додик и додао да је ово питање много важније за РС јер има дупло веће капацитете у пољопривреди него ФБиХ.

Додик је истакао и да ће БиХ када добије механизам координације добити и пољопривредну стратегију.

- РС никада неће прихватити заједничко министарство пољопривреде или заједничке службе на нивоу БиХ - поручио је Додик.

Шмит је поручио да ЕУ не намјерава радити на штету пољопривредника у БиХ.

- Договорио је да међународна организација, највјероватније Свјетска банка, процијени посљедице прилагођавања ССП-а. У тој процјени морају да буду истражене финансијске и стратешке посљедице прилагођавања ССП-а. Овај неутрални основ биће темељ на основу којег ће Њемачка и ЕУ са представницима власти у БиХ разговарати о томе гдје треба циљано дјеловати, јер је у нашем интересу да та средства и подршка стигне до оних којима је потребна. Није ријеч о буџетској помоћи, него о припреми пољопривреде, побољшању структура и конкурентности, а тиме и јачању пољопривредног сектора - рекао је Шмит наводећи да је за израду анализе потребно неколико мјесеци.

Састанку Додик-Шмит присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић који је позван да посјети Берлин како би разговарали о операционализацији мјера за помоћ стабилизацији пољопривредне производње.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк је казао да је неспорно да је пољопривреди у БиХ потребна помоћ и подршка, али да је веома важно направити искорак у вези са адаптацијом ССП-а и усаглашавањем заједничке стратегије у области пољопривреде. Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић информисао је Кристијана Шмита о процесу европских интеграција, а саговорници су се сагласили да је неопходно јачати привреду да би могла бити конкурентна у оквирима ЕУ. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је казао да су се сви лидери и све партије обавезали да подрже европски пут БиХ.

Представници пољопривредника из РС и ФБиХ Владимир Усорац и Џевад Ковач су казали да много очекују од Њемачке и да треба сачинити праву анализу губитака да пољопривреда у БиХ не би била угашена.

ММФ

Милорад Додик је казао да је од Кристијана Шмита могао да чује да Њемачка сматра да споразум БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) треба да буде деблокиран, јер би тиме биле стабилизоване опште финансијске прилике.

Састанак Извршног одбора ММФ-а заказан за 15. јул, на којем је требало да буде разматрано зелено свјетло за кредит вриједан 1,1 милијарду КМ, одгођен је јер Денис Звиздић и Фадил Новалић нису потписали писмо намјере, условивши потписе прихватањем адаптације ССП-а.

- То је чиста политичка блокада - рекао је Додик.

Новалић је рекао да је спреман да потпише сва документа ако ће то значити да се БиХ у пуном капацитету вратила на европски пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана