Припремљен приједлог одлуке о ковид потврдама за грађане БиХ

Срна
Припремљен приједлог одлуке о ковид потврдама за грађане БиХ

БАЊАЛУКА - Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) у сарадњи са Министарством цивилних послова у Савјету министара припремила је приједлог одлуке којом би била задужена за техничку обраду и вођење евиденције о издатим ковид потврдама, речено Срни у Агенцији.

Како су нагласили, приједлог одлуке достављен је надлежним органима на консултације и добијање потребних сагласности, како би је Савјет министара усвојио.

-У наведеној одлуци припремљен је приједлог техничког рјешења који се односи на систем издавања дигиталне ковид потврде, њен изглед и садржај, као и надлежности институција у БиХ у поступку издавања дигиталне ковид потврде. Наведено рјешење је засновано на техничким системима успостављеним на нивоу ЕУ - појаснили су у Агенцији.

У Агенцији кажу да би здравствени органи у БиХ, који су у складу са здравственим прописима у БиХ надлежни за издавање потврда о вакцинисању, тестирању и преболованом вирусу корона, електронским путем достављали податке Агенцији.

Конкретно, како су навели, био би спроведен систем који би омогућавао здравственим органима издавање интероперабилне потврде која садржи информације о статусу носиоца у погледу вакцинисања, тестирања или преболованог ковида 19 на бази претходне електронске размјене података са Агенцијом, која би важећим сертификатом, електронски овјеравала бар код издавачима дигиталне ковид потврде, а која би била међународно призната и у пуном капацитету омогућавала грађанима БиХ путовања по земљама Европе и свијета.

У Агенцији истичу да је неопходна и сагласност надлежних здравствених власти у БиХ о поменутом рјешењу, чије се изјашњавање очекује у наредном периоду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана