Предраг Кон, епидемиолог за "Глас Српске": Десет дана без контаката кључ побједе над вирусом

Милијана Латиновић
Предраг Кон, епидемиолог за "Глас Српске": Десет дана без контаката кључ побједе над вирусом

Епидемија је досегла максимум и тек када почне јасно да се види опадање броја заражених, моћи ћемо да кажемо да смо избегли шпански и италијански сценарио. Не смемо се још опуштати, јер можемо да склизнемо у опасан исход уколико престанемо са рестриктивним мерама.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” епидемиолог из Београда Предраг Кон, нагласивши да ће максимум епидемије трајати још десетак дана. Доктор Кон се протеклих седмица наметнуо као један од највећих ауторитета у борби против вируса корона на цијелом Балкану, а утисак је да грађани Србије највише вјерују управо њему.

- Кључно је да држимо социјалну дистанцу. Сматрам да би у идућих десетак дана потпуно требало забранити контакте - упозорио је Кон, који је члан Кризног штаба Србије за сузбијање заразне болести “ковид 19”.

ГЛАС: Каква је епидемиолошка ситуација у Београду, у Србији?

КОН: Око пола заражених у Србији је са територије главног града, тако да је Београд практично једино јасно дефинисано жариште. После максимума епидемије може се очекивати почетак опадања броја заражених, с тим што ће смртни исходи трајати и две недеље након тога. Епидемиолошка ситуација је и даље претећа, јер ако попустимо сада када је највећа агилност вируса корона онда бисмо могли да имамо погоршање ситуације. Шаљем поруку свим грађанима Србије и Српске да је у време максималне агилности вируса потребно да свако себи забрани било какав блиски контакт. То се не односи на укућане са којима делимо простор, али за све остале да. Не можемо знати да ли је неко заражен или није, јер је велики број оних који имају веома благо обољење. Више немамо под контролом вирус и не можемо да пратимо ко је од кога заражен. Када откријемо нови случај, испитујемо његове контакте и покушавамо изолацијом сузбити ширење док чекамо да нас природа ослободи вируса.

ГЛАС: Епидемиолози кажу да је за ово обољење карактеристичан феномен “леденог бријега”. О чему је ријеч?

КОН: Већина заражених готово да нема никакве симптоме. План је да тај феномен испитамо током лета. Тестираћемо један репрезентативан узорак. Они који буду имали антитела значи да су били инфицирани. Тада ћемо бити далеко паметнији. Сматра се да је пет до десет пута више заражених од откривених, међутим, изгледа да је тај број знатно већи.

ГЛАС: Да ли се грађани у Србији придржавају препоручених мјера?

КОН: Чини ми се да грађани све више разумеју шта значи социјална дистанца и све више поштују мере. Сада је веома важно да се поштујемо и уважавамо. Будите слободни, опомените вашег пријатеља који не слуша и не размишља о свему што се дешава, опомените га да је ово опасно. Нећете због тога бити лоши, напротив, ваш утицај може да буде далеко већи од било каквих мера које саопштавамо преко медија. Верујте, позив пријатеља је важнији од било какве власти и мера које се доносе.

ГЛАС: По природи смо веома сусретљиви, менталитет је такав да су руковање и загрљаји наша свакодневица. Када ће се све то вратити у наше животе? Колико је далеко побједа над вирусом корона?

КОН: Видим светло како бљешти на крају овог тунела. Све ово ће сигурно добрим делом загазити и у мај. Све зависи како ће се вирус понашати.

ГЛАС: Имали сте прилику да размијените искуства са љекарима из Кине. Шта је најважније што сте сазнали и научили од њих?

КОН: Изузетно је важно то што су колеге из Кине дошле да подрже све што радимо. Стриктност у примени мера које су успеле да спроведу наше колеге из Кине је фасцинантна. Све те мере су нам добро познате, али је суштина у дисциплини. Они су имали посебне карантине које ми нисмо били у стању да обезбедимо, а то је да сваки човек који иде у изолацију буде сам, у сопственој соби, са сопственим санитарним чвором. Комплетне породице су измештане у просторе који су посебно грађени за те намене. Веома је битно да је власт у Србији подржала све мере које смо препоручили.

ГЛАС: Шта је најважније у лијечењу обољелих од вируса корона?

КОН: Лечење је у надлежности инфектолога, али оно што је најважније јесте потпорна терапија кисеоником и адекватно коришћење респиратора, који је најзначајнији у смислу чувања живота.

ГЛАС: Хоћемо ли када све ово прође имати имунитет?

КОН: Самим тим што смо се дистанцирали успорили смо ток епидемије. Да је експлодирала епидемија, имали бисмо више заражених, али и много више умрлих. Не знамо да ли ће бити тихо прокужавање током лета. Летња школа би то, рецимо омогућила. Могућност је била да се преко дечјих колектива обезбеди преношење вируса када је он најблажи да би се подигло прокужавање и повећао имунитет. Пратићемо ситуацију и мерити имунитет током лета.

ГЛАС: Српска је прва у региону затворила школе и угоститељске објекте, у петој седмици борбе против вируса имамо 348 заражених и 12 смртних случајева. Сматрате ли да су мјере дале резултат и можемо ли рећи да су РС и Србија избјегле шпански и италијански сценарио?

КОН: Сигурно да су предузете мере дале резултат. Када прођемо максимум епидемије и када почне јасно да се види опадање броја заражених, тада ћемо смети да кажемо да смо избегли шпански и италијански сценарио.

ГЛАС: Шта је кључно у седмицама које предстоје?

КОН: Кључно је да држимо социјалну дистанцу. Најстарији су најосетљивији и њих највише штитимо. Не смемо дозволити да нам у геронтолошке центре уђе вирус, јер ту би одједном дошло до паклене ситуације.

ГЛАС: Имате ли поруку за становнике Српске и Србије у овом кризном времену?

КОН: Желим свима да из ове борбе изађу здрави, да задрже дух и очекују победу и опуштање после тога. Живела Србија и живела Република Српска.

Вишечасовни рад

ГЛАС: Колико часова дневно радите, јесте ли уморни?

КОН: Налазимо се у 35. дану епидемије. Нисам уморан. Све зависи колико спавам ноћу. Углавном саберем неких пет или шест часова и не могу да кажем да сам екстремно уморан. С обзиром на то да сам старији, радим око десет часова дневно, док моје млађе колеге раде и по 16 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана