Predrag Kon, epidemiolog za "Glas Srpske": Deset dana bez kontakata ključ pobjede nad virusom

Milijana Latinović
Predrag Kon, epidemiolog za "Glas Srpske": Deset dana bez kontakata ključ pobjede nad virusom

Epidemija je dosegla maksimum i tek kada počne jasno da se vidi opadanje broja zaraženih, moći ćemo da kažemo da smo izbegli španski i italijanski scenario. Ne smemo se još opuštati, jer možemo da skliznemo u opasan ishod ukoliko prestanemo sa restriktivnim merama.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” epidemiolog iz Beograda Predrag Kon, naglasivši da će maksimum epidemije trajati još desetak dana. Doktor Kon se proteklih sedmica nametnuo kao jedan od najvećih autoriteta u borbi protiv virusa korona na cijelom Balkanu, a utisak je da građani Srbije najviše vjeruju upravo njemu.

- Ključno je da držimo socijalnu distancu. Smatram da bi u idućih desetak dana potpuno trebalo zabraniti kontakte - upozorio je Kon, koji je član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti “kovid 19”.

GLAS: Kakva je epidemiološka situacija u Beogradu, u Srbiji?

KON: Oko pola zaraženih u Srbiji je sa teritorije glavnog grada, tako da je Beograd praktično jedino jasno definisano žarište. Posle maksimuma epidemije može se očekivati početak opadanja broja zaraženih, s tim što će smrtni ishodi trajati i dve nedelje nakon toga. Epidemiološka situacija je i dalje preteća, jer ako popustimo sada kada je najveća agilnost virusa korona onda bismo mogli da imamo pogoršanje situacije. Šaljem poruku svim građanima Srbije i Srpske da je u vreme maksimalne agilnosti virusa potrebno da svako sebi zabrani bilo kakav bliski kontakt. To se ne odnosi na ukućane sa kojima delimo prostor, ali za sve ostale da. Ne možemo znati da li je neko zaražen ili nije, jer je veliki broj onih koji imaju veoma blago oboljenje. Više nemamo pod kontrolom virus i ne možemo da pratimo ko je od koga zaražen. Kada otkrijemo novi slučaj, ispitujemo njegove kontakte i pokušavamo izolacijom suzbiti širenje dok čekamo da nas priroda oslobodi virusa.

GLAS: Epidemiolozi kažu da je za ovo oboljenje karakterističan fenomen “ledenog brijega”. O čemu je riječ?

KON: Većina zaraženih gotovo da nema nikakve simptome. Plan je da taj fenomen ispitamo tokom leta. Testiraćemo jedan reprezentativan uzorak. Oni koji budu imali antitela znači da su bili inficirani. Tada ćemo biti daleko pametniji. Smatra se da je pet do deset puta više zaraženih od otkrivenih, međutim, izgleda da je taj broj znatno veći.

GLAS: Da li se građani u Srbiji pridržavaju preporučenih mjera?

KON: Čini mi se da građani sve više razumeju šta znači socijalna distanca i sve više poštuju mere. Sada je veoma važno da se poštujemo i uvažavamo. Budite slobodni, opomenite vašeg prijatelja koji ne sluša i ne razmišlja o svemu što se dešava, opomenite ga da je ovo opasno. Nećete zbog toga biti loši, naprotiv, vaš uticaj može da bude daleko veći od bilo kakvih mera koje saopštavamo preko medija. Verujte, poziv prijatelja je važniji od bilo kakve vlasti i mera koje se donose.

GLAS: Po prirodi smo veoma susretljivi, mentalitet je takav da su rukovanje i zagrljaji naša svakodnevica. Kada će se sve to vratiti u naše živote? Koliko je daleko pobjeda nad virusom korona?

KON: Vidim svetlo kako blješti na kraju ovog tunela. Sve ovo će sigurno dobrim delom zagaziti i u maj. Sve zavisi kako će se virus ponašati.

GLAS: Imali ste priliku da razmijenite iskustva sa ljekarima iz Kine. Šta je najvažnije što ste saznali i naučili od njih?

KON: Izuzetno je važno to što su kolege iz Kine došle da podrže sve što radimo. Striktnost u primeni mera koje su uspele da sprovedu naše kolege iz Kine je fascinantna. Sve te mere su nam dobro poznate, ali je suština u disciplini. Oni su imali posebne karantine koje mi nismo bili u stanju da obezbedimo, a to je da svaki čovek koji ide u izolaciju bude sam, u sopstvenoj sobi, sa sopstvenim sanitarnim čvorom. Kompletne porodice su izmeštane u prostore koji su posebno građeni za te namene. Veoma je bitno da je vlast u Srbiji podržala sve mere koje smo preporučili.

GLAS: Šta je najvažnije u liječenju oboljelih od virusa korona?

KON: Lečenje je u nadležnosti infektologa, ali ono što je najvažnije jeste potporna terapija kiseonikom i adekvatno korišćenje respiratora, koji je najznačajniji u smislu čuvanja života.

GLAS: Hoćemo li kada sve ovo prođe imati imunitet?

KON: Samim tim što smo se distancirali usporili smo tok epidemije. Da je eksplodirala epidemija, imali bismo više zaraženih, ali i mnogo više umrlih. Ne znamo da li će biti tiho prokužavanje tokom leta. Letnja škola bi to, recimo omogućila. Mogućnost je bila da se preko dečjih kolektiva obezbedi prenošenje virusa kada je on najblaži da bi se podiglo prokužavanje i povećao imunitet. Pratićemo situaciju i meriti imunitet tokom leta.

GLAS: Srpska je prva u regionu zatvorila škole i ugostiteljske objekte, u petoj sedmici borbe protiv virusa imamo 348 zaraženih i 12 smrtnih slučajeva. Smatrate li da su mjere dale rezultat i možemo li reći da su RS i Srbija izbjegle španski i italijanski scenario?

KON: Sigurno da su preduzete mere dale rezultat. Kada prođemo maksimum epidemije i kada počne jasno da se vidi opadanje broja zaraženih, tada ćemo smeti da kažemo da smo izbegli španski i italijanski scenario.

GLAS: Šta je ključno u sedmicama koje predstoje?

KON: Ključno je da držimo socijalnu distancu. Najstariji su najosetljiviji i njih najviše štitimo. Ne smemo dozvoliti da nam u gerontološke centre uđe virus, jer tu bi odjednom došlo do paklene situacije.

GLAS: Imate li poruku za stanovnike Srpske i Srbije u ovom kriznom vremenu?

KON: Želim svima da iz ove borbe izađu zdravi, da zadrže duh i očekuju pobedu i opuštanje posle toga. Živela Srbija i živela Republika Srpska.

Višečasovni rad

GLAS: Koliko časova dnevno radite, jeste li umorni?

KON: Nalazimo se u 35. danu epidemije. Nisam umoran. Sve zavisi koliko spavam noću. Uglavnom saberem nekih pet ili šest časova i ne mogu da kažem da sam ekstremno umoran. S obzirom na to da sam stariji, radim oko deset časova dnevno, dok moje mlađe kolege rade i po 16 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana