Правду дијели филозоф, први дипломата без искуства

Ведрана Кулага
Правду дијели филозоф, први дипломата без искуства

Сарајево - Биографије кандидата који су предложени за министре у кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића показују да многи од њих немају ни стручно знање, али ни искуство потребно за обављање посла у ресорима којима ће руководити.

Политички аналитичари наглашавају да се понавља ситуација у којој странке за министре предлажу некомпетентне људе чије квалификације немају много додирних тачака са пословима који их очекују у министарствима. Тиме се показало да је приликом њиховог кандидовања пресудну ријеч имала политика, а да је стручност остала у другом плану.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић из СДА по занимању је доктор архитектонских наука. Искуства из сусједних земаља говоре да је на сличним позицијама фотеља резервисана углавном за економисте или правнике. Звиздић је највећи дио каријере провео управо на пословима за које се школовао. Радио је у Министарству просторног уређења и животне средине ФБиХ, Републичком министарству за грађење и просторно уређење РБиХ, "Унион-инвесту" и као асистент на Архитектонском факултету у Сарајеву. Звиздић нема ни завидно политичко искуство, а само посљедњих неколико година провео је на позицијама првог човјека Скупштине и Владе Кантона Сарајево.

Једним од најважнијих ресора у Савјету министара руководиће човјек без било каквог искуства у том послу, али и скромним политичким и радним искуством. У питању је Министарство иностраних послова на чије је чело ПДП делегирао Игора Црнатка. Он је дипломирао економију 2004, а политички је активан од 1999. године. Највиша позиција на којој је био је замјеник министра одбране БиХ. У његовој биографији је наведено да је радио као уредник радио-емисије, дописник "Гласа Америке", савјетник за економска питања у Фабрици дувана Бањалука, те као директор у приватном предузећу, које је заправо бутик чији је сувласник. Црнадак се никада није бавио иностраним пословима и дипломатијом, што су му замјерили и појединци у Савезу за промјене, чији је члан и ПДП. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана