Посланици СДС-а нису знали о чему расправљају у Народној скупштини Републике Српске: Причали о метеорологији умјесто о метрологији

Agencije
Посланици СДС-а нису знали о чему расправљају у Народној скупштини Републике Српске: Причали о метеорологији умјесто о метрологији

Да поједини политичари понекад не прочитају приједлог Закона о којем се расправља, опште је познато. Међутим, да не знају дефиницију појма о којем расправљају, ријетко се дешава. Управо тако је било данас у Народној скупштини Републике Српске.

Наиме, данас је на ред дошао Закон о метрологији, којим се уређује систем законске метрологије у Републици Српској, употреба еталона и референтних материјала, стављање на тржиште и употреба мјерила, оцјењивање усаглашености мјерила са прописаним захтјевима, именовање тијела за оцјењивање усаглашености мјерила, верификација мјерила, овлашћивање тијела за верификацију мјерила, претпаковани производи, важење страних знакова и докумената, надзор, као и друга питања од значаја за метрологију, преноси Блиц.

На овом, данашњем, засједању Народне скупштине Републике Српске, посланици Клуба посланика СДС-а, Томица Стојановић и Миладин Станић су потпуно промашили о чему се расправља.

Закон о метрологији замијенили су Законом о метеорологији, па су причали о унапређењу и заштити пољопривредне производње, као и о заштити од поплава, пожара и осталих елементарних непогода.

"Овај закон је битан и значајан прије свега за пољопривредну производњу, обзиром да од временских услова ова грана привреде у многоме зависи", навео је Стојановић.

Да ствар буде гора, посланик Станић је у свом излагању, додао и да “захваљујући унапређењу метеоролошких предвиђања и прогноза, се дешава да велике државе свијета исељавају становништво на два, три, пет дана, проводе мјере против вјетрове, против циклона, против поплава, против падавина и тако даље", пише АТВ.

Додао је и да “видимо у свијету да Аустралија није успјела да се одбрани ни од пожара ни од поплава.”

Ову бламажу прекинуо је народни посланик Срђан Мазалица, који је навео да посланици треба да се држе дневног реда, те им поручио да су требали барем мало да прочитају закон, зато што се у закону јасно говори о образовању, лабораторијама и начинима на које лабораторије испуњавају одређене стандарде и додао да се ради о мјерилима, о мјерењу, о лабораторијама, а не о предвиђању елементарних непогода…

Метрологија (или меритељство) јесте наука о мјерењу, која укључује све теоретске и практичне аспекте мјерења – бави се методама мјерења физичких величина, остваривањем и одржавањем еталона физикалних величина, развојем и израдом мјерила (мјерних инструмената, уређаја и мјерног прибора), те анализом мјерних резултата.

Метеорологија проучава промјене времена око нас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана