Посланици и струка сагласни да би требало размотрити статус Вијећа народа РС: Продужена рука ОХР-а

Александар Стојановић
Посланици и струка сагласни да би требало размотрити статус Вијећа народа РС: Продужена рука ОХР-а

БАЊАЛУКА - Нова апелација бошњачких делегата у Вијећу народа поново је отворила причу о оправданости постојања овог тијела, које се посљедњих година претвара у институцију за спровођење ванпарламентарних иницијатива, те средство за прекрајање демократске воље у институцијама Српске.

Ово тијело наметнуто је од стране високог представника у БиХ како би се побољшао процес “демократизације и заштите виталног националног интереса”, међутим, према оцјени саговорника “Гласа Српске”, дјеловањем појединаца оно је само допринијело продубљивању кризе и немогућности демократског развоја у Српској и БиХ.

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић каже за “Глас Српске” да је посљедња апелација бошњачких делегата наставак притисака и злоупотребе Вијећа народа у политичке сврхе.

- Свима је познато да Вијеће народа није дејтонска категорија, а сада постаје јасно да је у питању политичка продужена рука високог представника, који заједно са Уставним судом покушава да наметне законе мимо НСРС, али и мимо Устава РС и БиХ - истиче Жунић.

Он додаје да је Вијеће народа од почетка тако постављено да му надлежности нису јасно дефинисане и да бошњачки делегати ту чињеницу већ дуже вријеме злоупотребљавају.

- Моје мишљење је да Вијеће народа уопште не служи својој намјени како је то дефинисано у Уставу и ако икада дође до измјена Устава, Вијеће треба укинути или га у крајњем случају трансформисати и јасно одредити надлежности. Сигуран сам да ће оваквих апелација бити све више, а очито то ће произвести и више политичке кризе, а што је више политичке кризе која је изазвана антидејтонским и антиуставним дјеловањем, то је све мање БиХ. Тога треба да буду свјесни и покретачи ове апелације - истиче Жунић за наш лист.

Посланик СДС-а и замјеник предсједника Одбора за уставна питања НСРС Давор Шешић каже за “Глас Српске” да је Одбор затрпан апелацијама које се покрећу за све и свашта, те да те ствари већ прелазе у злоупотребе.

- То произлази управо из недефинисаности надлежности Вијећа.  Није спорно да се покрене питање виталног интереса, али чинити то само да би се успорио рад институција Српске не води никуд - рекао је Шешић.

Чињеница да је институција Вијећа народа наметнута оставља сужен простор да се Вијеће потпуно укине, а Шешић каже да би, ако већ не постоји таква могућност, требало јасније дефинисати надлежности тог тијела.

- То треба урадити стручно, уз широку сагласност свих. Имамо примјере и других земаља, који свакако могу послужити као добра полазна основа - рекао је Шешић.

Венецијанска комисија

Професор уставног права Миле Дмичић каже да се Вијеће мора редефинисати на трагу оног што је Венецијанска комисија указала.

- Они су дали више критичких примједаба на систем и механизам виталних националних интереса и остваривања уставних надлежности овог вијећа. Можда би требало подржати опредјељења која су све израженија да се идентификују озбиљне и тешке злоупотребе и све оно што произлази из одлука Уставног суда и високог представника - закључује Дмичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана