Посланици Европског парламента: Додику санкције ако радикално не промијени курс

Тањуг
Посланици Европског парламента: Додику санкције ако радикално не промијени курс

БРИСЕЛ - Посланици четири највеће групе у Европском парламенту осудили су, како су навели, ''опасне активности на поделама''српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, и позвали ЕУ да слиједи примјер САД и уведе санкције Додку уколико “радикално не промијени курс”.

 “Ми, посланици у Европском парламенту, оштро осуђујемо опасне активности на подијелама српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, које представљају намерни покушај подривања и суверенитета и територијалног интегритета БиХ, уставног поретка и других одредби Дејтонског мировног споразума”, наводи се у заједничком саопштењу.

Посланци Европске народне партије, Социјалисти и Демократе, Либерали и Зелени позвали су на темељно преиспитивање и могуће замрзавање свих пројеката и помоћи које финансира ЕУ “за и унутар Републике Српске”, укључујући макрофинансијску помоћ и финансирање из ИПА ИИИ.

Европски посланици позивају на слободне и поштени изборе у БиХ који би требало да се одрже у октобру 2022.године и пружају пуну подршку мандату Високог представника у БиХ, кога, како кажу, одлучно бране од јавних напада од стране Милорада Додика, Србије, Руске Федерације и других актера.

“Крајње је време за чвршћи, јаснији и кредибилнији приступ, заснован на демократији, владавини права, као и 14 кључних приоритета које земља треба да испуни како би била препоручена за отварање преговора о приступању ЕУ”, закључује се у заједницком саопштењу посланичких група Европског парламента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана