Почело суђење Садику Ахметовићу за злоупотребу положаја

Срна
Почело суђење Садику Ахметовићу за злоупотребу положаја

САРАЈЕВО - У Суду БиХ данас је почело суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Садику Ахметовићу за злоупотребу положаја или овлаштења.

Оптужница терети Ахметовића да је као министар безбједности од краја 2011. до септембра 2012. године, како би прибавио незакониту имовинску корист Аднану Бектићу, потписао с њим четири уговора о дјелу.

Уговори су потписани како би се створио привид да Бектић обавлја послове и задатке који се односе на израду документације, прикуплјанје података, припрему стратешких планова и информација о станју безбједности у појединим областима, међу којим су организовани криминал, тероризам, јавни ред и мир, као и друге послове из дјелокруга Министарства безбједности.

У оптужници се наводи да Бектић никада није обавио наручене послове из уговора о дјелу, него је наставио возити министра, иако у том периоду није био запослен као возач.

На тај начин, према оптужници, Ахметовић је омогућио Бектићу стицање незаконите имовинске користи према уговору о дјелу у износу од 12.280 КМ и исплату дневница као возачу у износу 3.400 КМ, те је буџет БиХ оштећен за укупни износ од 15.680 КМ.

Тужилац Едина Хубјер рекла је у уводној ријечи да Бектић по тим уговорима ништа није урадио, што су потврдили свједоци, од којих неки нису ни чули за њега.

Она је навела да је министар знао да Бектић није извршавао наручене послове, као и да је рекао да се не сјећа ниједне ријечи из уговора, нити шта му је био извјештаја.

Хубјерова је навела да је Бектић прије потписивања првог уговора о дјелу био возач у Министарству безбједности и радио је по уговору о раду.

Она је истакла да оваква злоупотреба није могла бити урађена без знања министра и да је ријеч о школском примјеру злоупотребе положаја.

Ахметовићева одбрана је навела да у овој фази поступка неће износити уводну ријеч, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /Бирн/.

Суђење ће бити настављено 8. марта, када је планирано саслушање првих свједока оптужбе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана