Петричевић: Самит у Београду представља шансу за унапређење привредне сарадње

Срна
Петричевић: Самит у Београду представља шансу за унапређење привредне сарадње

БАЊАЛУКА - Иницијатива предсједника Србије Александра Вучића и идеја организовања економског самита Србије и БиХ у Београду више је него добродошла јер би на једном мјесту окупила привреднике двије земље које међусобно остварују велику трговинску размјену, рекао је Срни министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Петричевић је нагласио да је тржиште Србије веома важно за домаћу привреду, те да би одржавање једног великог форума могло допринијети размјени искустава и још већој привредној сарадњи у будућности.

“Такође, ранија Вучићева иницијатива о успостављању жмини-Шенгенаж може да донесе бенефите за привреду јер би поједноставило процедуру протока робе и услуга између двије земље. Ова врста дијалога може да допринесе унапређењу економских веза између БиХ и Србије, а најављени велики инфраструктурни пројекти могу да поспјеше још бржој конекцији, као и широј размјени добара и капитала”, истакао је Петричевић.

Он је истакао да је Србија примјер државе која се добро носи за свим изазовима које је донијела пандемија вируса корона, не само у смислу вакцинације становништва, већ и позитивним привредним показатељима, па може једним дијелом да то искуство пренесе и на БиХ.

“Разумијевање и сарадња на економском плану могу донијети само позитивне помаке, а највише простора за партнерство је у области директних инвестиција Србије у БиХ и обрнуто, пласману производа на тржишту Србије, као и формирању слободних зона на границама двије земље”, нагласио је Петричевић.

Према његовим ријечима, на овај начин сви нивои власти у БиХ имали би шансу за још интензивнију сарадњу са Србијом.

“Добар примјер је недавно потписан уговор Ремонтног завода жОраож из Бијељине о ремонту ваздухопловних мотора за Војску Србије, те најављен наставак сарадње у области намјенске индустрије”, истакао је Петричевић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је јуче у Сарајеву да је на састанку са члановима Предсједништва БиХ иницирао да се организује велики самит БиХ и Србије на свим нивоима административне власти обје земље.

“То би требало да буде највећи самит, самит сарадње, поверења и да видимо како у будућности да отворимо границе да би људи могли боље да се осећају”, рекао је Вучић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана