Опозиција тражи ново бројање гласова, најавили и протест

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - СДС и ПДП ће тражити поново бројање гласова на изборима за предсједника Републике Српске и Народну скупштину РС, те за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у цијелој Српскојсаопштио је носилац листе СДС-а за Народну скупштину у изборној јединици три и потпредсједник ове странке, Милан Радовић.

Он је истакао да је гласање прошло у реду али да су сумње настале кад је дошло до уписивања броја гласова и прављења записника.

– Записници су преправљани, уписиване су нуле за наше кандидате, а члановима бирачких одбора није дозвољено сликање записника – тврди Радовић.

Он је показао папир са једног бирачког мјеста на којем пише да није дозвољено фотографисање записника.

Он је као примјер навео да је један кандидат СДС-а добио нула гласова иако се гласало за њега.

-На бирачком мјесту у Карановцу Тривићева је имала 160 гласова, а уписано је нула – истакао је Радовић.

Тврди и да да је „на једном бирачком мјесту на којем је регистровано 368 гласача, СНСД добио 539 гласова“.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да је „дошло до прекрајања изборне воље грађана када је ријеч између 80 и 100 хиљада гласова“.

Бореновић је рекао да опозиција хоће само истину и да на бази доказивих чињеница сутра у 15 часова подноси захтјев за поновно бројање гласова а на бази тога тражиће понављање избора.

Он истиче да је евидентирано 35.000 неважећих гласачких листова, те на десетине бирачких мјеста гдје Тривићева има нула гласова што је по њиховим подацима немогуће.

Он је најавио да ове двије странке у четвртак у 18 часова организовати протестну шетњу у Бањалуци. Окупљање је најавио у парку Младен Стојановић те позвао грађане да им се придруже.

Јелена Тривић истиче да неће одустати од борбе за истину. Изнијела је информације да је  „појединим члановима бирачких одбора пријећено, а да су појединци малтретирани“.

– Због њих али и грађана Републике Српске не смијем одустати – поручила је Тривићева.

Највише примједби СДС и ПДП имају на пребројавање гласова у Добоју и Зворнику, поручивши да неко мора кривично одговарати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана