Никшић: Пријетња формирању Владе ФБиХ не пријети у Дому народа

Срна
Никшић: Пријетња формирању Владе ФБиХ не пријети у Дому народа

САРАЈЕВО - Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић сматра да би главне опструкције за избор Владе ФБиХ могли да праве предсједник, односно потпредсједници ФБиХ, да пријетња није у Дому народа федералног Парламента.

Никшић је појаснио да кандидат СДА за предсједника, односно потпредсједника ФБиХ Рефик Лендо, како је најавио његов страначки лидер, неће дати сагласност за владу без СДА, а онда приједлог уопште не може доћи пред парламентарце.

-Да би се уопште ушло у процедуру именовања Владе, било да добије или не добије већину у било којем дому, морају потписати и предсједник и оба потпредсједника ФБиХ - рекао је Никшић за БХТ1.

Он сматра сматра да би се могло догодити, ако не буду спријечене опструкције, да у ФБиХ остане Влада која је готово четири године у техничком мандату и то без три министра.

-На једној од посљедњих сједница федералне Владе демонстрирали смо да политичке партије које чине дио нове парламентарне већине у ФБиХ имају већину и у садашњој федералној Влади и можемо практично блокирати или доносити одлуке без министара из СДА - рекао је Никшић, који је још најизвјеснији кандидат за новог федералног премијера.

Лидер најјаче политичке странке “осморке” сматра да ова групација странака има стабилну већину у Парламенту ФБиХ, а материјализоваће је доношењем потписа.

Он очекује 59 или 60 потписа, што би јасно показало да, како каже, они који желе опструкције - опструишу вољу грађана.

-СДА ради то што ради, они најављују блокаде. Успјели су да остваре већину у клубу Бошњака у Дому народа, на начин да су три делегата на волшебан начин, неком политичком трговином, промијенила страну. Један им је припао из оне фамозне куглице, жкиндер јајетаж - подсјетио је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана