Никола Перишић, члан Колегијума Института за нестале БиХ: Машовић на своју руку жели да сахрани Н. Н. лица у Поточарима

Жељка Домазет
Никола Перишић, члан Колегијума Института за нестале БиХ: Машовић на своју руку жели да сахрани Н. Н. лица у Поточарима

САРАЈЕВО - Члан Колегијума Института за тражење несталих лица Никола Перишић рекао је јуче за “Глас Српске” да ова институција није донијела никакву одлуку да 82 Н. Н. лица буду сахрањена у Меморијалном центру Поточари, што је најавио члан колегијума Амор Машовић.

- О томе никада није ни расправљано. У 12 спомен-костурница смјештено је 3.600 посмртних остатака за које нема никаквог подударања када је у питању њихов идентитет. Ту ревизију су радили међународни стручњаци. Такође је установљено да су међу Н. Н. лицима чији се посмртни остаци налазе у спомен-костурницама и неки из неког ранијег периода, чак из Првог или Другог свјетског рата, а има оних за које није утврђено да их неко потражује нити су дати било какви узорци. Да ли је ријеч о лицима која више немају никаквих сродника или су они негдје расељени па их нико није тражио, не можемо са сигурношћу рећи - казао је Перишић.

Додао је да су у спомен-костурници у Тузли и лица која су ископана из масовних гробница у Власеници и да се за њих претпоставља да су Бошњаци.

- Вјероватно Машовић има на уму та лица, али за њих није утврђено ко су јер нико од сродника није их тражио да буду идентификовани, а они ту бораве између 15 и 20 година као Н. Н. лица. Не би било добро да се у овој области праве било какве злоупотребе, ма са чије стране оне долазиле. Институт није доносио никакву одлуку о томе шта ће се чинити с њима. То питање, када буде рјешавано, мораће да се ради уз строге и јасне наредбе тужилаштва - рекао је Перишић.

Породице српских жртава још трагају за посмртним остацима сродника несталих у протеклом рату, а ријеч је о око 1.650 бораца и цивила. Њих је узнемирила најава бошњачког члана Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амора Машовића који је најавио да ће 11. јула ове године у Поточарима у Сребреници бити сахрањена и 82 неидентификована лица. Породице несталих и погинулих Срба траже да Машовићева намјера буде спријечена јер постоји оправдан страх и сумња да је ријеч о српским жртвама.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић за “Глас Српске” каже да за њега Машовићева најава није никакво изненађење и да је случајева да српске жртве сахрањују под бошњачким обиљежјима било и раније.

- То што Машовић намјерава није изненађење. Такав случај већ имамо на гробљу у Високом. Члан Међународне комисије за нестала лица, која у потпуности управља процесом тражења, својевремено ми је открио информацију да се у 160 гробова са бошњачким обиљежјима налазе некомплетни посмртни остаци 365 Срба који су идентификовани. Тражио сам од Суда и Тужилаштва БиХ да из­ тих гробова буду ексхумирани посмртни остаци насумице и да се у некој од лабораторија ван БиХ изврши идентификација, али то није никада одобрено - рекао је Мандић.

Напредовање науке

У саопштењу за јавност Машовић наводи, између осталог, да ће “први пут у Поточарима под ознаком Н. Н. бити сахрањени и посмртни остаци 82 неидентификоване жртве”, од којих су неке ексхумиране још прије 19 година. Машовић додаје да је “могућа њихова идентификација у будућности уколико узнапредује наука и поступак реексхумације њихових ближих сродника”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана