Најстарији неријешени предмет датира из 1966. године: Имовина скоро пола вијека чека подјелу

Ведрана Кулага Симић
Најстарији неријешени предмет датира из 1966. године: Имовина скоро пола вијека чека подјелу

САРАЈЕВО - Најстарији неријешени судски предмет у БиХ евидентиран је у Основном суду у Мркоњић Граду, а ријеч је о поступку који је почео још половином шездесетих година прошлог вијека.

То су “Гласу Српске” потврдили у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ, а на основу података из Система за аутоматско управљање судским предметима.

У питању је оставински предмет, односно поступак уређења имовинских односа - расправљања заоставштине гдје суд треба да утврди ко су насљедници умрлог, сачини његову заоставштину и утврди која права припадају насљедницима. Овај предмет покренут је још 1966. године, а за њега је у марту 2019. године странка у поступку доставила захтјев за допунско рјешење.

- Овај оставински предмет је, према доступним информацијама, био завршен прије успостављања електронске евиденције о судским предметима, значи и прије 2010. године, али је 2019. године странка поднијела захтјев за подјелу додатно пронађене имовине - истакли су у ВСТС-у БиХ, уз напомену да из електронске евиденције нису доступни детаљнији подаци о предмету.

Подаци ВСТС-а БиХ показују да је и у још неколико старих предмета тема заоставштина.

- Четири најстарија предмета у правосуђу имају иницијалне акте из 1966, 1967, 1978. и 1979. године. У сва четири случаја у питању су оставински предмети који се односе на уређење имовинских односа, односно расправљање заоставштине. Конкретна четири предмета су раније била у статусу завршен, али су странке у међувремену доставиле приједлоге за расправљање накнадно пронађене имовине, при чему су поново активиране радње по наведеним предметима - појаснили су у Савјету.

Судови у Републици Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту од почетка године, а закључно са 30. јуном, ријешили су 83.104 најстарија предмета од 168.973, колико је било предвиђено.

Тиме су, саопштено је из ВСТС-а, реализовали 49 одсто планова рјешавања предмета за 2020. годину од очекиваних 50 одсто.

Имајући у виду да је током тог периода било на снази стање несреће, односно ванредна ситуација због појаве и ширења вируса корона, те да су и судови у одређеном дијелу радили у посебним режимима, у поређењу са истим периодом прошле године, план реализације је мањи за 14 одсто.

Анализа показује да су првостепени судови - општински, основни и окружни привредни, у просјеку реализовали своје планове у износу од 45 одсто. Судови виших инстанци су током првих шест мјесеци ријешили 78 одсто предмета предвиђених плановима.

Судови у Републици Српској ријешили су 22.492 предмета уз процент реализације плана у износу од 52 одсто, судови у ФБиХ ријешили су 56.547 предмета и остварили реализацију плана од 48 одсто, док су судови у Брчко дистрикту ријешили 1.157 предмета из плана и стали на проценту од 37 одсто.

Суд БиХ ријешио је 908 предмета из плана и остварио проценат од 51 одсто.

Обавеза

Стална комисија за ефикасност и квалитет судова ВСТС-а редовно прати процес рјешавања предмета у оквиру планова рјешавања предмета. Сви судови у БиХ имају обавезу да сачине план рјешавања предмета у складу са одредбама Упутства за израду планова за рјешавање предмета.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана