На спомен-плочу Диани Будисављевић додати да је спасила српску дјецу

Срна
На спомен-плочу Диани Будисављевић додати да је спасила српску дјецу

БЕЧ - Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић и Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј замолили су чланове Сената Инсбрука да се у текст на спомен-плочи Диане Будисављевић, која ће бити постављена на њену родну кућу, дода да је из усташких логора спасила српску дјецу.

У писменој молби упућеној Сенату Инсбрука наведено је да размотре садржај текста на спомен-плочи Диани Будисављевић, заслужне за спашавање више од 10.000 дјеце из усташких логора, дода префикс “српска” дјеца, јер то одговара историјском и фактичком стању.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић тим поводом је рекао да су то била српска дјеца и да би била обавеза да се тачно каже о чему је ријеч, пренио је РТС.

Диана Будисављевић била је Загрепчанка аустријског поријекла која је за вријеме НДХ спасила више од 10.000 српске дјеце из усташких концетрационих логора.

Она је водила детаљну картотеку дјечијих судбина, коју ће јој након рата неповратно одузети комунистичка власт 1945. године. Захваљујући Дианином дневнику, који је послије њене смрти пронашла унука, расвијетљена је херојска улога ове жене.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана