На „Гласовом“ сајму промовисана књига „Успон једне идеје": Дјело о слободи, самосталности и Додиковој улози

Дарко Момић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - На Сајму књиге у Бањалуци данас је одржана промоција књиге „Успон једне идеје - слобода и самосталност Републике Српске и улога Милорада Додика“, чији су аутори Ненад Кецмановић, Александар Врањеш и Жељко Будимир.

Јелена Триван, директор Службеног гласника Републике Србије који је издавач овог дјела истакла је његов велики значај, наглашавајући да о томе колико је значајна књига најбоље говори то што су је непатриотски кругови у Београду дочекали на нож, иако је нису ни прочитали.

- Захвална сам српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је дошао на промоцију, јер ће као главни лик књиге својим доласком помоћи да се додатно објасни њен значај. Књига говори о настанку и развоју једне историјске идеје и о томе да историја нису неконтролисани токови у којима се ми налазимо, а аутори су се потрудили да на један научни начин прикажу улогу Милорада Додика - рекла је Триванова на промоцији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Милорад Додик је истакао је да је поносан што су три еминентна аутора и два угледна рецензента прикалазала једну идеју о слободи и самосталности.

- Оно што сам научио из књиге је да је на овим просторима било преко стотину устанака против турске окупације само што нису били синхронизовани. Поред тога, сазнао сам да је од 56 срезова у БиХ 1918. године, њих 42 тражила припајање Србији. Значи, не уједињење са Србијом, већ припајање. Због таквих ствари препоручујем свима да прочитају књигу - рекао је Додик.

Један од аутора Александар Врањеш оцијенио је да је ријеч о књизи која обрађује вишевјековну идеју Срба с ове стране Дрине која се менифестовала на различите начине, али је увијек била везана за слободу.

- Кроз Републику Српску је досегла свој максимум и материјализацију, јер је Република Српска највећи израз успона те идеје. Тек у контексту тога су анализиране политике Милорада Додика и покушали да повежемо оно што је његова политика са оним што је државотворна идеја која је настала из народа, а која је потпуно уткана у оно што он ради - поручио је Врањеш који је и амбасадор БиХ у Загребу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О књизи су пригодно слово одржали и друга два аутора, као и њени рецензенти Срђа Трифковић и Славко Митровић.

Додик је након промоције обишао све штандове на Сајму књиге и поздравио се  са излагачима и од њих купио књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана