Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске: Предстоји борба за што више радних књижица

Данијела Бајић
Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске: Предстоји борба за што више радних књижица

Завод за запошљавање Републике Српске затражиће додатну помоћ од републичких власти како би што више незапослених, који су се пријавили за програме запошљавања, добило шансу за посао у овој години, јер је због пандемије вируса корона у те сврхе предвиђено мање новца него лани.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.

- С обзиром на околности ове године за реализацију Акционог плана запошљавања у Српској обезбијеђено је 10,72 милиона КМ за запошљавање 2.170 лица. Међутим, на позив послодавцима и незапосленима, за коришћење средстава по Програмима запошљавања у овој години, поднесено је 2.817 захтјева за запошљавање 5.420 лица. Тако да је спорно запослење за око 3.000 људи који су пријављени - казао је Вујичић.

ГЛАС: Да ли је на заинтересованост послодаваца и незапослених, који су аплицирали на позив, утицао вирус корона и у којој мјери?

ВУЈИЧИЋ: Сматрам да је свакако на велико интересовање послодаваца и незапослених утицао вирус корона. Због пандемије дошло је до обустављања неких привредних активности и бројни становници су остали без посла. Сада када се ситуација мало смирује, многи посежу за отварањем фирми и запошљавањем нових радника. Међутим, реалокацијом буџета ове године дио новца смо морали издвојити за осигурање незапослених, такозвану новчану накнаду, због чега је мање средстава планирано за програме запошљавања у односу на лани, када су сви кандидати који су испуњавали услове обухваћени у програмима. 

ГЛАС: За које програме је владало најмање интересовање?

ВУЈИЧИЋ: Ове године је било укупно пет програма за незапослене.  Најмање их се пријавило за програм са локалним заједницама, који ове године први пут реализујемо, и програм обуке, доквалификације и преквалификације. С обзиром на то, у оквиру пројеката урадићемо реалокацију новца како бисмо обухватили што више незапослених.

ГЛАС: Каква је тренутна ситуација по питању отпуштања радника због вируса корона, који сектор је највише погођен?

ВУЈИЧИЋ: Од почетка пандемије вируса корона у Српској је нешто више од 10.000 радника отпуштено, док је истовремено посао добило око 9.200 становника. На почетку разлика између отпуштених и запослених била је 2.000 у корист незапослених, сада се тај број смањио на 1.200, што нам даје наду да се привредна активност у Српској враћа у нормалне токове. Пандемија је највише погодила услужне дјелатности, гдје је отказ добило око 3.000 радника, а затим прерађивачку индустрију, која је фокусирана на извоз робе. 

ГЛАС: Који су планови за наредни период с обзиром на епидемиолошку ситуацију?

ВУЈИЧИЋ: За ову годину смо имали скроз другачије планове када је ријеч о запошљавању. Међутим, све је помрсио вирус корона. Пандемија се прво одразила на унутрашњу слику буџета, јер се значајно повећао број новчаних накнада и самим тим нам је остало мање новца за овогодишње пројекте. За наредни период имамо неких идеја, јер имамо могућности повлачења средстава Свјетске банке што је Влада обезбиједила. Пратимо кретања на тржишту рада, па ћемо видјети шта ћемо и како то реализовати.

ГЛАС: Како вирус корона утиче и на рад Завода за запошљавање. Да ли све филијале раде без проблема?

ВУЈИЧИЋ: Вирус корона нам је значајно отежао посао па смо на самом почетку јер смо прешли на други систем рада. Одмах смо обуставили директан контакт са послодавцима и незапосленима. Углавном је комуникација била путем телефона и мејлова. На тај начин смо успјели да колико-толико сачувамо здравље радника. Вирусом корона су била заражена три радника, али на сву срећу није било даљег ширења.

Здравствена заштита

ГЛАС: Да ли је Завод растерећенији, с обзиром на то да од нове године важе нови прописи за здравствену заштиту?

ВУЈИЧИЋ: Нови прописи за здравствену заштиту значајно су олакшали рад. Здравственој заштити је увијек било мјесто у Фонду здравственог осигурања. Ми смо се сада значајније посветили оном што треба да радимо, односно да обављамо тријажу незапослених, селекције по систему нових метода рада и слично.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана