Минић: Производња хране има приоритет, повећан број корисника подстицаја

Срна
Минић: Производња хране има приоритет, повећан број корисника подстицаја

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је вечерас да производња хране има приоритет у Републици Српској и при расподјели рекордног аграрног буџета од 180 милиона КМ за ову годину ишло се на повећање броја корисника подстицајних средстава.

Минић је најавио да ће у наредних седам до десет дана бити објављен правилник о подстицајима.

“Када је ријеч о доњим лимитима, у приоритет смо ставили све наше пољопривредне произвођаче који живе изнад 600 метара надморске висине и они ће имати 10 одсто више и када је у питању и капитална улагања и све оно што прописује правилник”, рекао је Минић за АТВ.

Говорећи о горњим лимитима, Минић је навео да је направљен приједлог да сви они који се воде као некомерцијални да за њих лимит буде 50.000 КМ, за комерцијалне 100.000 КМ, а за оне који су регистровани као ДОО који производе тржишне вишкове планирано је да тај лимит буде подигнут на 200.000 КМ.

Минић је навео да је циљ и код горњих и доњих лимита да се повећа број корисника подстицајних средстава Владе Српске, да се задрже људи на селу, да могу опстати у својој производњи, а ови лимити од 200.000 КМ да се не кочи замајац развоја пољопривреде у Српској.

Он је навео да ће, према прогнозама, бити од 6.000 до 8.000 више корисника средстава, што ће бити неких око 30.000, што је повећање више од 25 одсто.

Када је ријеч о нафти, Минић је рекао да је планирано да тај подстицај буде 0,75 КМ по литру горива, а био је 0,50 КМ.

Он је рекао да је у прошлој години за нафту било издвојено око осам милиона КМ, а док ће ове године бити 13 милиона КМ.

“Настојали смо да пратимо како да добијемо што већу ефективност тих средстава и да на тај начин имамо сигурну производњу у Републици Српској. Надам се да ће ово бити стабилна година зато што имамо довољно средстава да испратимо све нужне потребе”, рекао је Минић.

Он је истакао да је на једној од сједница Владе Републике Српске разговарано је и о томе да се максимално прилагоди динамика исплате подстицајних средстава.

“Планирамо у овој години ићи са законским рјешењима када је ријеч закон о пољопривреди и подстицајима, што ће сигурно дати један основ нашим попољприведним произвођачима да се појаве пред кредиторима и другим међунардоним организацијама, гдје ће тачно знати да ће постојати одређене субвенције и подстицаји из којих ће моћи да сервисирају кредитне обавезе или да покривају дио улагања”, рекао је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана