Лукач: Повратници са страних ратишта опасност по регион

Срна
Лукач: Повратници са страних ратишта опасност по регион

Београд - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упозорио је данас да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ и да због тога регион и Европа могу да имају проблеме.

Он је навео да се више од стотину џихадиста вратило у БиХ и да је њихово процесуирање на Суду и Тужилаштву БиХ, као и казне које су им изрицане, било смијешно и понижавајуће.

Говорећи на панелу о теми “Регионална безбједност и Република Србија” на Конференцији о националној безбједности, коју је организовало Удружење грађана “Национална авангарда”, Лукач је нагласио да повратници са страних ратишта сигурно не доносе жељу за миром и суживотом у БиХ.

“Прича о дерадикализацији тих људи је по мом мишљењу чиста утопија. Ти људи неће промијенити своје убеђење из разлога што ће им неко понудити неки добар посао или бољу плату”, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, они су на ратиште отишли из вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију.

“Дерадикализација, мада се годинама о њој прича у БиХ, није дала никаве резултате и сигуран сам да неће ни дати”, рекао је Лукач.

Он је навео и да сви који су се вратили са страних ратишта, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију.

“Имаћемо огроман проблем са вехабизмом у БиХ и већ сам говорио да ће се са тим суочити и муслимани, и то они који практикују традиционални ислам који нису радикални, нису опредијељени за тероризам и нормално живе”, рекао је Лукач.

Он је истакао да је регионална безбједност “веома битна за Србију и Републику Српску”, али и све земље у окружењу, те указао да је “за регионалну безбједност веома битна борба против тероризма и нелегалне миграције”.

“Исламски тероризам који је присутан на овом простору постао је свјетски феномен нарочито оно што се веже за БиХ”, рекао је Лукач, подсјетивши да су у “оно ратно вријеме” уз помоћ муслиманске власти у Сарајеву у БиХ доведени џихад ратници.

Он је подсјетио и да је тада јединица “Ел муџахедин” чинила огромне злочине нарочито над српским становништвом и војницима.

“Они су тада сјекли главе српским војницима, али то тада није било занимљиво свјетској јавности. Обратили су пажњу када су то постали припадници /терористичке организације/ жИсламске државеж”, рекао је Лукач.

Он је нагласио да је тај одред оставио коријене у БиХ и да сада постоје “не 64 параџамата, већ и више од 100”.

Према његовим ријечима, муслиманске власти и даље толеришу активности радикалних исламиста које су одговорне и за бројне терористиче акте.

Он је навео и да је већина терористичких напада у Европи била у вези са БиХ.

“Више пута сам рекао да нису сви вехабисти терористи, али су сви терористи били вахабисти нарочито у БиХ”, рекао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана