Лукач: Полиција лани пронашла 17.000 миграната у Српској

Срна
Лукач: Полиција лани пронашла 17.000 миграната у Српској

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да су полицијски службеници током прошле године на територији Српске пронашли и ставили под контролу више од 17.000 миграната.

У истом периоду, тврди Лукач, мигранти су у Српској починили само 12 кривичних дјела, што говори о томе да је Полиција Републике Српске по овом питању свој посао радила веома добро.
- Можемо да констатујемо да се тај број кривичних дјела у ФБиХ често деси у току једне седмице - рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Лукач је подсјетио да је у 2019. години полиција на територији Српске пронашла око 5.000 миграната, што значи да је број миграната у прошлој години статистички гледано за 250 одсто већи.
- Самим тим, видљиво је да је Полиција Републике Српске преданим радом на терену успјела да сачува безбједност у Републици Српској - истакао је Лукач.
Он је нагласио да мигранти и даље долазе у Српску, те да их се свакодневно затиче по 10, 20, а некад и више.
- Свакако да се одлука Владе да нема кампова и прихватних центара на територији Српске показала добром, јер ми немамо ни могућност ни ресурсе да правимо кампове, да бринемо о мигрантима и да у таквим околностима гарантујемо безбједност нашим грађанима - поручио је Лукач.
Министар унутрашњих послова Српске је додао да ниједна локална заједница не жели у својој близини такве кампове.
- С друге стране, морамо бити отворени и рећи да ови мигранти не долазе на територију Српске да би остали у Српској или у БиХ, већ желе да иду у Европу. Због тога није поштено да се затворе границе Европе и да се каже да мигранти треба овдје да остану - напоменуо је Лукач.
Лукач је навео да се тиме нарушавају конвенције о људским правима и слободама, јер се мигрантима не дозвољава кретање.
- Немамо право да их затворимо у кампове, оградимо жицом и да нико не зна колико ће то да траје. Њихово незадовољство често кулминира међусобним сукобима, паљењем кампова, насилничким понашањем које смо имали прилику да видимо у кампу "Липа" и "Блажуј". Такве ситуације Републици Српској нису потребне - сматра Лукач.
Он је додао да мигрантску кризу не може ријешити сам МУП Републике Српске, нити сама БиХ, јер је то питање за цијелу Европу.
 - МУП на својој територији предузима све што је потребно да би ситуацију држао под контролом. Остаје нам унутрашња борба да не дозволимо да угрожавају наше грађане на било који начин - додао је Лукач.
Лукач је навео да је немогуће заштитити 650 километара граница са Србијом и Црном Гором од уласка миграната, те да извођење Оружаних снага БиХ на границе није добра опција, јер се то може посматрати на потпуно други начин.
Лукач је нагласио да се са нивоа заједничких органа мора много више урадити по овом питању, те да мора постојати стратегија поступања према мигрантима.
Он је поновио да БиХ не може бити никакав паркинг за мигранте, да се не могу затворити границе око БиХ и спријечити њихов одлазак из БиХ.
- Ми морамо почети да враћамо мигранте који овдје нису дошли из ратом захваћених земаља. Већ сада видимо да их најмање долази из Сирије, Авганистана, Ирака које су имале ратна дејства, те да их већина долази из земаља која нису у рату - рекао је Лукач.
Лукач је навео да је тешко дати прецизан податак колико је миграната тренутно на територији БиХ, али да их је више од 6.000 - 7.000.

Лукач je рекао и да је у Српској прошле године евидентирано 7.211 кривичних дјела, што је за 5,3 одсто мање него у 2019. години.
- Број кривичних дјела је смањен добрим радом полиције, али и због специфичности које су проузроковане пандемијом вируса корона - рекао је Лукач.
Додао је да је у прошлој години повећан проценат расвијетљености кривичних дјела и да је у свим областима криминалитета забиљежена стопа смањења.
Лукач је оцијенио да су припадници МУП-а Српске прошле године успјешно извршили постављене задатке у борби против пандемије вируса корона.
- Наши припадници су имали додатни ангажман, а један од њих је био и спровођење полицијског часа. Успјешно су одговорили свим задацима, иако смо имали прилично велики број припадника који су били заражени вирусом корона - подсјетио је Лукач.
Говорећи о безбједности у саобраћају у прошлој години, Лукач је навео да је било 9.070 саобраћајних несрећа, односно незгода, што је мање за 11,1 одсто у односу на 2019, као и да је у несрећама погинуло 101 лице.
Према његовим ријечима, то је најмањи број погинулих лица у току једне године.

Камере

Лукач је истакао да је на мањи број саобраћајних несрећа утицао добар рад полиције, али и техничке могућности које имамо, јер су у 43 локалне заједнице постављене или ће бити постављене сигурносне камере, свака полицијска управа има пресретаче, али и савремене радарске системе.

Додао је да ће у Бањалуци бити постављено више од 300 сигурносних камера, с циљем унапређења безбједности.
Он је нагласио да ће у згради МУП-а бити отворен савремени центар у коме ће се документовати све што се ради на терену и позвао возаче да поштују саобраћајне прописе, али и да возила региструју на вријеме како би избјегли плаћање казни.
Према његовим ријечима, возачима који буду имали велики број казни које не плаћају биће одузимана возила.
Лукач је навео да МУП Српске школује млади кадар, јер је подмлађивање полиције стратешки пројекат.
- Сада нам ратна генерација полицајаца одлази у пензију и зато морамо да подмлађујемо кадар. Ове године имамо 350 кадета на Полицијској академији, а укупно ћемо имати одшколованих 1.450 полицајаца од којих је 1.100 у систему рада. Имаћемо и нови објекат полицијске академије чија градња би требало да буде завршена до краја ове године - рекао је Лукач.
Он је напоменуо да ће уз подршку Владе Српске, без обзира на ограничена материјална средства, бити настављено опремање полиције.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана