Кошарац, Перовић: Потребан споразум о избјегавању двоструког опорезивања

Срна
Кошарац, Перовић: Потребан споразум о избјегавању двоструког опорезивања

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић сагласили су се данас да је неопходно појачти активности на потписивању споразума о избјегавању двоструког опорезивања између БиХ и Русије.

Тиме би биле постигнуте бројне олакшице и побољшање услова за повећање спољнотрговинске размјене са Русијом, чије тржиште има 250 милиона потенцијалних потрошача, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа након посјете Кошарца Представништву.

Кошарац и Перовић оцијенили су да би покретање директне авио-линије између БиХ и Русије било добра основа за додатно унапређење инвестиција и привредних веза двије земље.

С тим у вези посебно су истакли капацитете постојећих аеродрома у Бањалуци, Сарајеву и Мостару, али и оног у изградњи у Требињу.

Током разговора је наглашено да је у наредном периоду неопходно радити на унапређењу и промоцији туристичке понуде, укључујући капацитете вјерског туризма, Републике Српске и Федерације БиХ у Русији, са нагласком на туристичке потенцијале Јахорине, Требиња, Андрићграда у Вишеграду, Бањалуке, Мостара и Сарајева.

Кошарац је истакао да Представништво спроводи препознатљиве активности на промоцији економских, привредних и културних потенцијала Републике Српске у Русији, чиме доприноси јачању економских веза и повећању спољнотрговинске размјене између Републике Српске и БиХ са Русијом.

"Дипломатске активности Представништва у Москви на најбољи начин показују како Република Српска организовано ради на својој промоцији. Захваљујући активностима Представништва Републике Српске у Москви, додатно јачају привредне, културне и туристичке везе са пријатељском Русијом", нагласио је Кошарац.

На састанку је разговарано о могућностима унапређења трговинских односа и бољем повезивању домаћих и руских привредника.

Кошарац је нагласио значај јачања спољнотрговинске размјене са Русијом и отварања руског тржишта за извоз домаћих производа, посебно меса, воћа и поврћа, те садног материјала.

Он је информисао Перовића о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, те захвалио за званични став Русије да не прихвати легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

Кошарац је истакао да Република Српска има одличне политичке односе са Русијом, што најбоље потврђују чести сусрети српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

"Захвални смо овој пријатељској земљи за подршку изворном Дејтонском споразуму, који је у великој мјери девастиран наметнутим одлукама високих представника. Политички представници институција Републике Српске и њени представници на нивоу БиХ подржавају и залажу се за договор три конститутивна народа и два ентитета у БиХ. Нећемо прихватити наметнуте одлуке високих представника, нити интервенционизам дијела међународне заједнице", поручио је Кошарац.

Он је захвалио Русији за помоћ коју је пружила Републици Српској и Федерацији БиХ у борби против пандемије вируса корона и солидарности коју су показали, посебно када је ријеч о набавци вакцина.

Кошарац се током дана у Москви сусрео и са амбасадором БиХ у Русији Жељком Самарџијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана