Кошарац: Иницираћу одржавање конференције о “Отвореном Балкану” у Сарајеву

Срна
Кошарац: Иницираћу одржавање конференције о “Отвореном Балкану” у Сарајеву

БЕОГРАД - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром унутрашње и спољне трговине Србије Томиславом Момировићем о јачању сарадње и унапређењу спољнотрговинске размјене.

Саговорници су размијенили мишљење о “Отвореном Балкану”, при чему је истакнуто да је ова регионална иницијатива повећала обим трговинске размјене између земаља чланица за готово 30 одсто, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је рекао да ће у наредних мјесец дана иницирати одржавање конференције о “Отвореном Балкану” у Сарајеву.

-Договорили смо да у Сарајеву одржимо конференцију на коју ћемо позвати ресорне министре из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније. Заједнички циљ нам је да са представницима коморског система у Републици Српској и ФБиХ разговарамо о перспективама и предностима „Отвореног Балкана”- најавио је Кошарац.

Он је поновио став институција Републике Српске о потреби регионалног повезивања и јачања сарадње.
-Република Српска и њени представници на заједничком нивоу заговорници су придруживања БиХ „Отвореном Балкану”, првенство због бенефита за домаћи привредни сектор - навео је министар Кошарац.

Додао је да су данас привредници из Републике Српске и Федерације БиХ у неравноправном положају у односу на њихове колеге из регије.

-Док привредници земаља чланица Отвореног Балкана имају неометан промет роба на границама, наши привредници губе много времена чекајући на граничним прелазима, што се негативно одражава на квалитет производа и угрожава рок испоруке - навео је Кошарац.

Кошарац и Момировић указали су на значај интегрисаних граничних прелаза између Србије и Републике Српске и БиХ.
-Заједнички став је да морамо убрзати процедуре када је у питању интегрисање граничних прелаза Рача и Вардиште, што би у значајној мјери допринијело повећању спољнотрговинске размјене, бржем протоку роба и додатном повезивању у сектору туризма - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана