Košarac: Iniciraću održavanje konferencije o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu

Srna
Košarac: Iniciraću održavanje konferencije o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu

BEOGRAD - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem o jačanju saradnje i unapređenju spoljnotrgovinske razmjene.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o “Otvorenom Balkanu”, pri čemu je istaknuto da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između zemalja članica za gotovo 30 odsto, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je rekao da će u narednih mjesec dana inicirati održavanje konferencije o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu.

-Dogovorili smo da u Sarajevu održimo konferenciju na koju ćemo pozvati resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i FBiH razgovaramo o perspektivama i prednostima „Otvorenog Balkana”- najavio je Košarac.

On je ponovio stav institucija Republike Srpske o potrebi regionalnog povezivanja i jačanja saradnje.
-Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou zagovornici su pridruživanja BiH „Otvorenom Balkanu”, prvenstvo zbog benefita za domaći privredni sektor - naveo je ministar Košarac.

Dodao je da su danas privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH u neravnopravnom položaju u odnosu na njihove kolege iz regije.

-Dok privrednici zemalja članica Otvorenog Balkana imaju neometan promet roba na granicama, naši privrednici gube mnogo vremena čekajući na graničnim prelazima, što se negativno odražava na kvalitet proizvoda i ugrožava rok isporuke - naveo je Košarac.

Košarac i Momirović ukazali su na značaj integrisanih graničnih prelaza između Srbije i Republike Srpske i BiH.
-Zajednički stav je da moramo ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo povećanju spoljnotrgovinske razmjene, bržem protoku roba i dodatnom povezivanju u sektoru turizma - zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana