Комшић се без одлуке Предсједништва обраћа Генералној скупштини УН у 17 часова

Ведрана Кулага
Комшић се без одлуке Предсједништва обраћа Генералној скупштини УН у 17 часова

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БИХ Жељко Комшић данас ће обратити у Генералној скупштини Уједињених народа у Њујорку

Комшић ће, према званичном распореду засједања, бити први говорник у наставку сједнице у 17 часова по нашем времену.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је раније да је Комшић самовољно је отишао у Њујорк на сједницу Генералне скупштине УН.

 Појаснио је да Предсједништво није донијело одлуку о слању делегације БиХ на сједницу у Њујорк.

Додик је у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутересу да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Предсједништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлашћење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

Жељко Комшић састао се упчи засједања у Њујорку са Гутересом и том приликом истакао да „сусједне државе, које су током рата у БиХ биле активно инволвиране у сукоб, вршећи агресију на међународно признату Републику БиХ, још увијек, нажалост,БиХ посматрају као ратни плијен“.

Комшић  је навео је да је „у БиХ, односно у Републици Српској на снази политичко противљење закону о забрани негирања геноцида те да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (Милорад Додик) противљење закону користи и као средство и као изговор за политичке блокаде у раду институција“.

Нагласио је да дио политичких елита у БиХ настоји промовисати етнички ексклузивитет, што је дискриминаторно и противно међународним и демократским стандардима о равноправности грађана, те затражио снажнију подршку УН-а у заштити темељних људских права.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана