Komšić se bez odluke Predsjedništva obraća Generalnoj skupštini UN u 17 časova

Vedrana Kulaga
Komšić se bez odluke Predsjedništva obraća Generalnoj skupštini UN u 17 časova

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BIH Željko Komšić danas će obratiti u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku

Komšić će, prema zvaničnom rasporedu zasjedanja, biti prvi govornik u nastavku sjednice u 17 časova po našem vremenu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da je Komšić samovoljno je otišao u Njujork na sjednicu Generalne skupštine UN.

 Pojasnio je da Predsjedništvo nije donijelo odluku o slanju delegacije BiH na sjednicu u Njujork.

Dodik je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsjedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlašćenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Željko Komšić sastao se upči zasjedanja u Njujorku sa Guteresom i tom prilikom istakao da „susjedne države, koje su tokom rata u BiH bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku BiH, još uvijek, nažalost,BiH posmatraju kao ratni plijen“.

Komšić  je naveo je da je „u BiH, odnosno u Republici Srpskoj na snazi političko protivljenje zakonu o zabrani negiranja genocida te da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (Milorad Dodik) protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija“.

Naglasio je da dio političkih elita u BiH nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o ravnopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana