Каран: Новалићева изјава политичка и антидејтонска

Срна
Каран: Новалићева изјава политичка и антидејтонска

БАЊАЛУКА - Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран оцијенио је као политичку и антидејтонску изјаву премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића да тај ентитет неће учествовати у дефинисању граничне линије између Српске и ФБиХ.

"Он би морао знати да је гранична линија између ентитета дефинисана Дејтонским споразумом и потребно је са заједничком комисијом утврити ту коначну границу. Његова изјава је политичка у смислу да је он то схватио као државну границу", рекао је Каран Срни.

Он је подсјетио да Анекс два Дејтонског споразума упућује и одређује заједничку комисију да се потпуно утврди ентитетска граница.

"То је дејтонска обавеза, при чему би дошло до разграничења територије по женевском принципу - 49 одсто Српској, 51 одсто ФБиХ", рекао је Каран.

Он је истакао да Новалић не разумије да се ради о примјени Анекса два Дејтонског споразума.

"То је рушење Дејтонског споразума, оквирног споразума за мир у БиХ, највиших званичника ФБиХ", оцијенио је Каран.

Говорећи у контексту оспореног члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, Каран је навео да је територија Републике Српске и сва имовина на њој њено власништво, али да би то било прецизно и јасно одређено потребно је утврдити ентитетску границу која није утврђена.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

Народна скупштина усвојила је синоћ закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.

Мазалица: Новалић крши дејтонски споразум

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је Срни да премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић крши Дејтонски споразум, изјављујући да тај ентитет неће учествовати у дефинисању граничне линије између Српске и ФБиХ.
Мазалица је рекао да је према Анексу 2 Дејтонског споразума обавеза ентитета да међусобно утврде међуентитетску границу, односно линију разграничења.

"При томе, битно је да се задржи омјер 51 /ФБиХ/:49 /Република Српска/. Утврђивање разграничења апсолутно је дејтонски и свако одбијање да се имплементирају обавезе из Дејтонског споразума кршење је тог споразума", оцијенио је Мазалица.

Он је рекао да би међународна заједница, која пословично критикује Српску када она жели да очува своја права и надлежности дефинисане Дејтонским споразумом, сада требало да реагује на изјаве попут Новалићеве у којима се крши Дејтонски споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана