Калинић: БиХ и Српска на раскрсници

Срна
Калинић: БиХ и Српска на раскрсници

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да појава неслужбеног дипломатског документа “нон-пејпер”, наводно упућеног из Словеније у Брисел, брутално разоткрива размишљања у међународним кулоарима о прекомпозицији западног Балкана.

Калинић је оцијенио да је хистерија створена око тзв. нон-пејпера показала истовремено политичко камелеонство многих домаћих и међународних актера.

“У свему овоме Република Српска прије свега треба да сагледа своју позицију. Није потребно да се правдамо или извињавамо било коме за оно у чему нисмо учествовали, нити има разлога за скептицизам, али је тренутак да се ствари назову правим именом”, рекао је Калинић, додавши да је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик мјесецима уназад директно или индиректно покретао питање разрјешења Гордијевог чвора у БиХ.

Калинић је указао да је узурпаторска политика ОХР-а одузела Републици Српској бројне надлежности из Дејтонског мировног споразума покушавајући и тада и сада да унитаризује БиХ, а тиме српски народ и Српску доведе у неравноправан положај наспрам друга два народа као почетком деведесетих година прошлог вијека.

“БиХ и Српска су на раскрсници. Кључно питање за другу страну, за те бројне домаће и иностране душебрижнике за БиХ јесте да ли су они уопште спремни да активно раде на повратку изворних дејтонских надлежности Републици Српској, јер су оне силом и уцјенама отете. Умјесто тога, они предлажу укидање ентитета и кантона и још већу централизацију власти на нивоу те жграђанске БиХж. Јасно је као дан да Срби, а вјероватно и Хрвати на то неће никада пристати. Или ће БиХ бити скројена према интересима три конститутивна народа и два равноправна ентитета или другачије даље неће моћи”, истакао је Калинић.

Он је упитао зашто би био проблем да се ова неодржива политичка прича демистификује до краја, поготово што Милорад Додик и руководство Српске стрпљиво траже миран начин разрјешења ове ситуације, јер је јасно да овако БиХ не може даље.

“Оптужбе да је Додик рушитељ мира које се могу чути од два ратничка члана Предсједништва су неутемељене. У вријеме неприкосновене владавине СДС-а, Додик је заговарао потпуну демилитаризацију БиХ. Тада је руководство Српске било против, а данас се томе отворено противи бошњачка политичка елита”, истакао је Калинић.

Он је упитао зашто би данас, у недостатку и минималне спремности да се односи унутар БиХ врате на изворни Дејтон, Република Српска ћутке пристајала да се милионска средства одлијевају на трапаво функционисање заједничких органа и институција БиХ, умјесто да се улажу у развој Српске.

“Довољно је навести примјер финансирања Оружаних снага БиХ, али и других наметнутих институција на заједничком нивоу. Логично би било да се о овоме сложе власт и опозиција у Српској због њене будућности. Српску ће више уништити останак у оваквој БиХ него да народном вољом изабере самосталан пут”, оцијенио је Калинић.

Он сматра да би о томе требало отворено разговарати и са Србијом и са Хрватском, али отворити дијалог и са Вашингтоном и Москвом у оквиру Савјета безбједности УН, као и са Анкаром.

“Већ сада Република Српска, са материјалним и кадровским ресурсима којима располаже, може осигурати свој одрживи развој и да настави самосталан живот у мирољубивој коегзистенцији са најближим сусједима ослобођена предрасуда из прошлости и окренута будућности”, закључио је Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана