Институт сутра предлаже додатне мјере због погоршане епидемиолошке ситуације

Срна
Институт сутра предлаже додатне мјере због погоршане епидемиолошке ситуације

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске предложиће сутра Републичком штабу за ванредне ситуације додатне мјере због значајног погорашања епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да расте број лица која су на болничком лијечењу и имају тешку клиничку слику.

"Разматраћемо могућност поновне организације посла од куће, начина рада угоститељских објеката и извођења музике уживо, броја лица која могу да бораве у њима, те организовања спортских манифестација", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Шеранић је упозорио да људи не носе маске у затвореним просторима, нити се понашају у складу са препорукама Института, посебно када је ријеч о дворанским условима.

Он је истакао да је командант Републичког штаба Радован Вишковић упутио писмо градоначелницима и начелницима општина јер локалне заједнице посвећују мање пажње спровођењу мјера у борби против вируса корона.

Шеранић је оцијенио да ће бити проблем уколико капацитети домова здравља, који су одвојени за процес вакцинације, поново буду враћени за лијечење ковид пацијената.

"Имамо проблем у Херцеговини гдје грађани Црне Горе резервишу мјеста за прославу 8. марта. Примијећено је да локалне заједнице не спроводе мјере, а кризни штабови у неким локалним заједницама више не раде", каже Шеранић.

Он је напоменуо да ће враћање обавезног ношења маски на отвореном зависити од препорука Института.

"Ићи ћемо према строжим контролама ношења маски у затвореним просторима", рекао је Шеранић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић упозорио је да је ријеч о новом таласу и да су хоспитализовани млађи пацијенти.

"Уколико се настави овакав тренд долазака лица позитивних на вирус корона бићемо онемогућени да пружамо здравствене услуге другим пацијентима", рекао је Ђајић.

Он је навео да су у УКЦ-у дошли до закључка да се повећава број пацијената који захтијевају клиничко лијечење.

"Апелујемо да се грађани придржавају мјера, посебно у затвореном простору", рекао је Ђајић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић сматра да постојеће мјере морају бити модификоване због погоршане епидемиолошке ситуације.

На питање да ли се и даље разматра продужење школског часа, Зељковић је рекао да ће се такве одлуке доносити у консултацијама са Министарством просвјете и културе.

"Институт ће данас размотрити мјере да бисмо их могли препоручити Републичком штабу за ванредне ситуације", рекао је Зељковић.

Он је поновио да се грађани морају придржавати постојећих мјера, чије кршење је довело до погоршања епидемиолошке ситуације.

"Довели смо се у ситуацију да попуњавамо болничке капацитете које смо се трудили да ослободимо. Да би процес вакцинације могао да буде обављен, потребна је много боља епидемиолошка ситуација. Желимо да спријечимо слободно ширење вируса и развијање теже клиничке слике", нагласио је Зељковић и оцијенио да је ситуација у школама за сада стабилна.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској погоршана, посебно у Бањалуци у којој је раст обољелих повећан 100 одсто у посљедњих седам дана, те да се грађани не придржавају прописаних мјера.

"Сталан је раст броја пацијената са повишеном температуром, разболијевају се млађи грађани и развија тежа клиничка слика. Ако се настави овако, бојим се да ћемо имати проблем са процесом вакцинације", истакла је Тодоровићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржао је данас у Административном центру Владе састанак на којем је разматрана погоршана епидемиолошка ситуација и мјере Републичког штаба за ванредне ситуације.

Састанку су присуствовали  министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, директор Инспектората Републике Српске Милован Крчо, главни републички здравствени инспектор Милица Матијевић, шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић, директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана