IHH параван за шверц оружја и прање новца

Горан Маунага
IHH параван за шверц оружја и прање новца

Сарајево - Безбједносно-истражне агенције у склопу провјера тајног рада канцеларија турске хуманитарне организације Insan Hak Huriet (IHH) у БиХ откриле су још неколико активних сарадника те организације за коју се сумња да подржава терористе и бави се шверцом наоружања.

Између осталих, то су Сиријац Ајман Авад и брат и сестра из Саудијске Арабије Нидал и Бадија Халил, сазнаје "Глас Српске" од саговорника блиског безбједносним агенцијама. Нидал и Бадија Халил су дјеца некад најтраженијег терористе на свијету Абу Нидала.

- Постоје показатељи да су њих троје преко IHH умијешани у шверц наоружања и прање новца.  Осим тога, држављанства БиХ добили су на незаконит начин - каже  наш саговорник.

Истиче да Бадија Халил има веома важну улогу у прању новца IHH преко већинског власника једне банке у Сарајеву.

- То је нарочито појачано од краја 2012. године - каже наш саговорник. Додаје да је она, са рачуна супруге свог оца Абу Нидала у швајцарским банкама подигла осам милиона долара.

Бадија Халил удата је за држављанина БиХ Аднана Бузара који је један од вођа вехабијског покрета у Аустрији и који учествује у финансирању вехабија у БиХ новцем који потиче из Саудијске Арабије.

Рођена је у Ријаду, а на основу одлуке од 6. маја 1997. године коју је потписао шеф Кантоналног МУП-а Сарајево Исмет Дахић, одобрен јој је упис у књигу рођених у општини Центар. На основу тога добила је држављанство БиХ. Има пријављено пребивалиште у општини Центар, а живи и у Бечу. У Сарајеву има стан гдје је добила и личну карту.

Више детаља можете прочитати у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана