Хандке на Дан побједе стиже у Бањалуку

Дарко Момић
Хандке на Дан побједе стиже у Бањалуку

БАЊАЛУКА - Добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину Петер Хандке који је и инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) требало би да посјети Бањалуку за Дан побједе над фашизмом 9. маја наредне године, најавио је јуче предсједник АНУРС Рајко Кузмановић.

Према његовим ријечима, на Дан побједе у Бањалуци ће бити одржана свечана академија на којој би уз представнике АНУРС, Андрићевог института и званичнике Републике Српске требало да говори и Петер Хандке.

- То је одлучено на редовној годишњој Скупштини Академије. Тиме желимо одати почаст Хандкеу који је члан АНУРС постао 2008. године, прије него члан Српске академије наука и умјетности (САНУ). Ми са Хандкеом одржавамо снажну везу, био нам је у посјети 2013. године, а на вијест да је добио Нобелову награду послали смо опширан телеграм, као и на дан пријема награде - рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао и да је Академија наука и умјетности РС поносна што је Хандке њен члан.

- Пратили смо како свијет реагује на његов избор. Сматрамо да је знатно више оних који подржавају и одају пуно признање Хандкеу него оних који су незадовољни - закључио је Кузмановић.

Професор бањалучког Филолошког факултета Душко Певуља каже да би најављени долазак Петера Хандкеа у Бањалуку, ако до њега заиста дође, могао да буде један од најзначајнијих догађаја за Бањалуку и цијелу Српску у наредној години.

- С обзиром на то да је Хандке инострани члан АНУРС, да је наша професорица Анђелка Крстановић одбранила докторску дисертацију на његовом књижевном дјелу, као и да је већ био гост АНУРС и Филолошког факултета, он из Бањалуке већ носи веома лијепе утиске - каже Певуља.

Према његовим ријечима, било би добро да се прије његовог доласка у Бањалуци организује неколико трибина на којима би се говорило о његовом дјелу и његовом активизму.

- Хандке није човјек церемонија и парада, он презире пријеме и сусрете са политичарима и било би добро да његови домаћини то имају у виду. Најбољи дочек би му био направљен ако би се откупила права и у Бањалуци било објављено неко његово дјело - каже Певуља.

Самостални посланик у Народној скупштини РС и члан скупштинског одбора за образовање, науку и културу Данијел Јошић каже да је најављени долазак добитника Нобелове награде за књижевност изузетно значајан за афирмацију Републике Српске. Јошић каже да је увјерен да ће из ФБиХ поново бацати дрвље и камење на Хандкеа, али да томе не треба придавати значај.

- Петер Хандке у Бањалуку треба да дође када цијели цивилизовани свијет обиљежава Дан побједе над фашизмом који се и у РС обиљежава као празник и нерадни дан. За разлику од Српске, посланици у федералном парламенту у јуну ове године одбацили су иницијативу да 9. мај буде проглашен нерадним даном. То само по себи много говори о критикама из ФБиХ на рачун овогодишњег нобеловца - каже Јошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана