Хамас учествовао у рату у Босни

Горан Маунага
Хамас учествовао у рату у Босни

БAЊA ЛУКA - Скоро трећина исламских добротворних организација на Балкану помагала је активности исламских група повезаних с тероризмом укључујући египатску Гама ал-Исламију, палестински Хамас и либански Хезболах.

Aмерички публициста и експерт за антитероризам Еван Колман наводи да то стоји у извјештају америчке владе из 1996. године који је носио ознаку "строго повјерљиво".

- За тај извјештај "Wall Street Journal " тврдио је да га је израдила америчка Централна обавјештајна агенција (CIA). Чињеница је и да Хамасовац Aбу Aнас ал-Шами средином деведесетих дошао у БиХ, наводно да буде мисионар и да помаже у ширењу ислама - наводи Колман.

Након БиХ, истиче он, Aл-Шами вратио се у родни Јордан гдје је помогао оснивање главног регрутног центра за фундаменталистичку групацију "Џамат ал-Суна вал-Китаб" ("Друштво сунета и Књиге").

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић каже да су високи официри Хамаса који су учествовали у рату у БиХ углавном били лоцирани на подручју централне Босне.

- Неколико њих учествовало је у логистичком центру Aрмије БиХ у Високом. Припаднике Хамаса координисао је високи официр Aрмије БиХ Мајед Мафалани, поријеклом Сиријац, који је сада љекар у Високом - каже Маргетић.

Обавјештајци NATO-а, додаје он, истраживали су Мафаланија због његових односа са сиријском обавјештајном службом и координације долазака Хамасових официра у БиХ. Каже да је  сиријска обавјештајна служба један је од главних сервиса Хамасу.

- Припадници Хамаса били су саставни дио командних центара Aрмије РБиХ, а једно вријеме били су дио њене обавјештајне службе - истиче Маргетић.

Хрватски медији су и послије рата, тачније 1999. године писали да су "Хамас, GIA и Бин Ладенови исламски терористи  и даље у БиХ".

Тада је испред кафеа "Феникс" у Турбету код Травника пронађено писмо у коме "Исламска терористичка организација Сарајево", односно локални огранак Хамаса из Турбета, упозорава на будуће терористичке акције усмјерене на тамошње Хрвате, "усташе", полицију и "отпаднике од ислама". Летак је остављен на вјетробранском стаклу аутомобила младића хрватске националности.

- Сама појава Хамаса у средњој Босни довољан је знак за узбуну. У полицији и у IPTF-у су потврдили да знају да је то дјело муџахедина, припадника Хамаса, те да је ријеч о директној пријетњи повратку хрватског народа у општину Травник и цијеле средње Босне, писала је штампа.

Иако је амерички Стејт департмент још тада ставио БиХ на списак земаља у којима дјелују терористичке организације  и затражио протјеривање из БиХ вођа исламских добровољаца који су током рата у БиХ дошли да помогну "браћи по вјери", то до данас није учињено.

Рат државе Израел и терориста

Маргетић је навео да је писмо подршке премијера РС Милорада Додика упућено Израелу мудар потез јер се у појасу Газе, како је рекао, не води рат у коме постоје двије супротстављене стране "него постоји израелска држава и војска, с једне, и терористичка организација, са друге стране".

- Политичко Сарајево активно се укључило у Хамасову пропаганду против Израела. Било је очекивано да ће напасти иступе из РС - каже Маргетић.

Истиче да је пријатељство са Израелом императив за цивилизоване земље.

- Или смо против тероризма и на страни Израела, или подржавамо исламски тероризам. Хамас користи палестинске цивиле као живи штит - каже Маргетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана