Фотографије дјеце из усташког логора уклоњене јер су "порнографски садржај"

ГС
Фотографије дјеце из усташког логора уклоњене јер су "порнографски садржај"

БЕОГРАД- Уклањање објава са странице београдског Музеја жртава геноцида на којима су приказана дјеца из логора Сисак и Јастребарско уз образложење Фејсбука да је ријеч о непримjереном садржају, проблематично и ријеч је о покушају ревизије историје, оцијенио је директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац.

Наиме, једна од посљедњих скинутих јесте објава о логору у Сиску, успостављеног 3. августа 1942. године.

На фотографији су приказана мала дјеца, неухрањена и полугола како леже, а пост је скинут са странице Музеја јер је означен као порнографски садржај.

Бјелајац каже за Танјуг да му није јасно како фотографије побијене дјеце на којима се налази рој мува могу некога да асоцирају на педофилију и да буду препознате као неприкладан садржај.

"Запањујуће је докле може да се инструментализује нешто што је разумна политика спречавања злоупотребе деце, спречавања злоупотребе преко интернета, чак и комерцијализација преко интернета и проширивање тога за рачун ревизије и на оно што до сада није спорно", казао је Бјелајац. Навео је да уклањање таквих објава показује да живимо у апсурдном времену у коме су сви "нормални" стандарди поремећени, па је такво нешто дозвољено.

Он указује да смо посљедњих деценија свједоци интензивне ревизије историје, иако су познате чињенице у вези са дешавањима током Првог и Другог свјетског рата.

Бјелајац је навео да у музејској поставци Аушвица постоје фотографије голе дјеце из 1945. године, које свједоче о томе шта су та дјеца претрпјела у том периоду и да се оне и данас налазе на сајту.

Напомиње да је ријеч о двоструким аршинима за то шта "Гугл" са неких сајтова уклања такве фотографије, док на другим сајтовим и даље постоји.

Он је навео да се у јавности мало говори шта су све претрпјела дјеца у логору у Новој Градишки, као и да треба да се сачува свједочење о свему томе, у чему би требало да помогну медији и друштвене мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана