Додик: Значајна помоћ да Српска ојача здравствене капацитете

Срна
Додик: Значајна помоћ да Српска ојача здравствене капацитете

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први велики контингент помоћи из Србије који је стигао у Републику Српској у борби против корона вируса веома значајан за Српску да ојача своје здравствене капацитете.

"Ово је материјално веома вриједна помоћ коју је Влада Србије обезбиједила Влади Републике Српске. У Српску ће доћи још два до три пута оваква помоћ у континуитету. Ово је роба која није само из Србије, већ су је они обезбјеђивали у Кини", рекао је Додик касно синоћ новинарима у Бањалуци, гдје је дочекао помоћ из Србије за Републику Српску.

Додик је рекао да ће данас почети дистрибуција помоћи у болнице у Бањалуци, Приједору, Добоју, Бијељини, Брчко дистрикту, Зворнику и Фочи, наводећи да ће наредни контингенти попуњавати медицинском помоћи и друге болнице.

"Помоћ ће ићи прво тамо гдје је најпотребнија, али нико неће остати без нових респиратора. Ми намјеравамо да наручимо око 500 респиратора за Републику Српску, а до сада већ имамо плаћених 170 респиратора и само је проблем њиховог транспорта", истакао је Додик.

Он је рекао да је ова помоћ реализована на основу договора којег је прије седам дана имао са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду, наводећи да је ово само прва пошиљка која садржи 10 респиратора, 30.000 заштитних одијела за медицински сектор и остало.

Додик је рекао да се Србија показала као један од највећих партнера са Кином, од свих земаља, чак и од ЕУ.

Он је захвалио предсједнику Србије за помоћ, истичући да се без личног ангажмана Вучића ово не би десило.

Додик је навео да се синоћ најмање пет пута чуо са Вучићем који се интересовао да ли је помоћ стигла.

"Изражавам велику захвалност Вучићу за ову помоћ јер и Србија има своје проблеме и изазове, али је Вучић једном рекао ждок је Србије биће и Републике Српскеж и у том погледу нећемо остати изван те помоћи", истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска чини додатне напоре да обезбиједи још додатних медицинских средстава, истичући да су одређени контингенти уплаћени и да би требало да стигну, али да се дуго чека на утовару и полијетање авиона.

"Људи у Републици Српској знају да се чине огромни напори да се обезбиједе све претпоставке како бисмо могли парирати погубним посљедицама које могу да буду за један народ од вируса корона", истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да су власти Републике Српске, здравствени сектор и болнице максимално учинили да заштите становништво од заразе, истичући да је Република Српска прва почела са мјерама, али да је потребна још већа дисциплина и да нема опуштања.

"Ово је озбиљна ситуација до те мјере да нико нема право да игнорише ситуацију и да због свог комодитета и потребе да прошета прави гужве било гдје", упозорио је Додик.

Он је нагласио да људи треба да остану изоловани код куће, наводећи да је у Русији предсједник Владимир Путин наложио да за свако лице које има заразу, а шири је и да ако се установи након тога да је двоје људи умрло, буде изречена казна затвора од седам година.

"Озбиљна је ситуација са вирусом корона, треба погледати шта се дешава у Њујорку, Италији, Шпанији, Француској, у Њемачкој", напоменуо је Додик.

Он је рекао да је Република Српска довољно снабдјевена и да има довољно животних намирница обезбијеђених до Нове године, те да ће се помоћи програмима у санацији привреде Републике Српске.

"Да бисмо могли да се бавимо тим стварима треба нам што мањи број људи који ће доћи у наше болнице", истакао је Додик.

Он је рекао да је ова пошиљка помоћи беспотребно задржана неколико часова на страни БиХ од царине, али да је ријешено и ово питање јер је људима потребно да науче нове процедуре и виде како то све функционише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана