Додик: Увезаност и окупљање - бит српског народа

Срна
Додик: Увезаност и окупљање - бит српског народа

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду да су Видовдан и сви празници које Република Српска обиљежава заједно са Србијом показали да је увезаност и окупљање око тих датума бит српског народа гдје год да живи.

Он је нагласио да је слобода кључна ријеч српског народа и његове историје.

“И кад год је осјетио да је угрожена слобода, стао је испред и није дозвољавао да је изгуби”, рекао је Додик новинарима у Београду, гдје је присуствовао свечаном пријему поводом Видовдана и ступања предсједника Србије Александра Вучића на дужност у другом мандату.

Додик је истакао да је српски народ доживио озбиљне историјске поразе и након Косовске битке и у оквиру саме битке, те навео да је Први свјетски рат однио пола српске популације, као и Други свјетски рат, да су Срби преживјели и НАТО бомбардовање у два наврата од најмоћније војне империје данашњег свијета, најјаче у цивилизаицији икада, која је бомбардовала Србију и Републику Српску.

Он је навео да су Срби све то прошли, остали своји на своме, ојачали у идентитету, спознаји да треба и тешке тренутке да памте, као и оно што их чини у успјешним у кретању и да се боре за то.

“То је нешто што је својствено нама који смо различити од других, не зато да бих правио неке разлике, али често нас питају зашто смо увијек ми у одсудним историјским тренуцима стали испред највећих у то вријеме - и пред Турке, и пред Аустроугарску, и пред Хитлера и НАТО и многе друге”, рекао је Додик и додао да је то зато што је кључна ријеч српског народа и његове историје - слобода.

Он је истакао да српски народ није желио да буде понжен и потлачен чак и када је имао спознају да ће претрпјети озбиљан пораз.

“Борио се јуначки за своју слободу и страдао. Данас живимо у двије државе - Републици Српској и Србији без намјере да угрозимо своју слободу и наше државе”, нагласио је Додик.

Након што је предсједник Србије уручио видовданска одликовања, Додик је рекао да додјела одликовања за Видовдан припада и Србима у Републици Српској.

“И не само нама. Ово је и наш дан за све Србе, ово је завјетни дан за све нас, дан који много тога окупља око себе. Посвећен је страдању кнеза Лазара и великомученика на Косову који су имали храбрости и одлучности у том времену, разумијевајући најезду која је долазила са истока да се супротставе тада Отоманима и да оду у историју”, рекао је Додик.

Српски народ је, каже он, због косовског мита, а ниједан народ не постоји ако нема мит, преживио окупацију Отомана готово 400 година, да би дочекао слободу и уз ту слободу градио своју државност дуго година, дуго вијекова.

“Па и данас, када живимо у миру и стабилности, чини нам се да поново нисмо све завршили, зато што велики и моћни покушавају да креирају недовршена рјешења и та недовршена рјешења увијек су проблем конфликта у неком будућем рату. Али, то нама не смета да се окупимо на Видовдан и све наше празнике”, поручио је Додик.

Свечаности у Палати Србија присуствовали су и највиши званичници Републике Српске - српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Присуствовали су и премијер Србије Ана Брнабић, министри, званичници Србије, те представници вјерских заједница и многе личности из јавног, културног и политичког живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана