Додик: Сутра заједнички став са Вучићем о одласку на самит у Тирани

Срна
Додик: Сутра заједнички став са Вучићем о одласку на самит у Тирани

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће сутра са предсједником Србије Александром Вучићем ускладити заједнички став о учешћу на самиту лидера ЕУ и земаља западног Балкана који ће бити одржан у уторак, 6. децембра Тирани.

Додик је рекао да је став предсједника Србије о одласку на самит у Тирани веома јасан, али да треба имати у виду и реалне околности, дакле чињеницу да је то самит ЕУ и Западног Балкана и да је Србија најзначајнија земља региона.

“Вјероватно ни ЕУ неће гледати на то без икаквих покушаја да обезбиједи присуство предсједника Вучића, али оно што је важно јесте да ћемо сутра у току дана искристалисати и донијети заједнички став о томе, да ли ићи или не ићи”, рекао је Додик за Тањуг.

Додик је навео да ће, уколико предсједник Србије не буде ишао на овај скуп, онда и присуство Републике Српске у Тирани бити упитно.

“Код нас у БиХ су сложене процедуре у вези са тим. Зна се да БиХ има трочлано Предсједништво и ако један члан не може, онда иде други и то може да представља проблем, али све ћемо то усагласити са предсједником Вучићем”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је Вучић у оцјени односа међународне заједнице према Приштин веома јасно маркирао све битне тачке неправедног односа и саме ЕУ.

“Тако да ћемо сутра након његовог разговора са важним људима поново разговарати и ускладити наш став”, истакао је Додик.

Он је рекао да је Република Српска заинтересована да са Србијом гради све заједничке међународне ставове који се тичу Српске и Србије.

Додик је рекао да је и данас телефоном разговарао са предсједником Србије и да често размјењују мишљења и покушавају да дођу до заједничких ставова.

Он је нагласио да Република Српска и Србија имају усаглашење ставове о многим питањима и да је веома важно да се предузимају заједничке активности и мјере.

“Видљиво је и јасно из претходног иступа предсједника Вучића да постоје многи проблеми, неразумијевања и што даље идемо све је више жупакивањеж Србије и Републике Српске у тај њихов клише у коме смо ми одговорни, а сваки пут од нас очекују да испоручимо њихова очекивања која по правилу иду на штету и Републике Српске и Србије не уважавајући ниједан став који ми износимо”, рекао је Додик.

Он је навео да тако и Србију и Републику Српску покушавају да доведу у позицију пасивних учесника у разним скуповима и подршке само њиховим ставовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана