Додик: Српска није за рат, већ за рјешење којим би сви у БиХ били задовољни

Г.С.
Додик: Српска није за рат, већ за рјешење којим би сви у БиХ били задовољни

МРАКОВИЦА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не жели рат, нити га призива, те позвао представнике Федерације БиХ и друга два конститутивна народа на разговоре о будућности БиХ.

Додик је нагласио да је циљ разговора проналазак уравнотеженог рјешења којим би били задовољни сви - и ентитети и конститутивни народи.

"То је наш одговор на позиве на рат из Федерације БиХ који непрекидно стижу. Позиви на рат Бакира Изетбеговића и тешке погрдне ријече којима етикетира цијели српског народ су неприхватљиве и нису добродошле.

Ми овдје хоћемо да уредимо живот онако како ми хоћемо и предлажемо Изетбеговићу разговор, иако је упутио увредљиве поруке које превазилазе све што је до сада речено", истакао је Додик на конференцији за новинаре након састанка владајуће коалиције на Мраковици.

Он је поручио да је примарни циљ Републике Српске мир, а не рат.

"Ми нећемо ратовати, нити се припремамо за рат. Ово што причају Жељко Комшић, Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић је само реторика губитника јер немају сљедбенике за тако нешто", нагласио је Додик.

Он је истакао да Српска жели да разговара о стабилизацију и миру, о Уставу и Дејтону без странаца, те да жели договор о будућности БиХ који ће се поштовати.

"Ако то не може да постигнемо, сасвим је сврсисходно да разговарамо и прихватимо иницијативе које се све чешће чују о могућности да се разиђемо на миран начин. Српска се неће разићи ратом, али ако не буде иницијатива које Српској дају довољно простора да се успјешно развија, наравно, да имамо право да размишљамо о раздруживању", поручио је Додик.

Он је нагласио да је свима у Српској циљ стабилна и економски јака Република Српска, што она и јесте.

"Ми нисмо ни за какав рат, ми нећемо повести рат да би Српска била самостална, ми ћемо Српску бранити, али прије тога хоћемо свима да кажемо да ми овдје имамо право, ово је наш грунт и ово је Република Српска која нама припада и свим људима који овдје живе.

Ми не тражимо да уређујемо односе у ФБиХ, али неће нико више да уређује односе ни у Републици Српској, ни Валентин Инцко, ни амерички амбасадор ни било који други и доста нам је више те врсте приче", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана