Додик: Слобода - кључна ријеч за српски народ

Срна
Додик: Слобода - кључна ријеч за српски народ

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је на прослави Дана града у Бијељини да је слобода кључна ријеч за српски народ који је за њу кроз прошли вијек дао готово половину своје популације, али никада није пристао да има оне који ће га тлачити, израбљивати, мучити и убијати.

Додик је рекао новинарима да се та слобода градила и гради и на принципима антифашизма, али и да су се иза фашизма крили они који су са Србима заједно живјели, а починили су над њима страшне злочине, као што је то била Независна Држава Хрватска са планом да Србе побије, прекрсти и расели.

"Почаст страдалим, не смијемо изгубити сјећање на њих", поручио је Додик и оцијенио да је одбрамбено-отаџбински рат разбио заблуде Срба на овим просторима да слободу коју су доносили другим народима, страдајући масовно у Првом и Другом свјетском рату, дијеле са другима, који су то сматрали новим поробљавањем и крајем прошлог вијека избио је грађански рат са страдањем на свим странама.

Додик је истакао да је Бијељина стратешки важан дио Републике Српске, град који се видљиво развија и који очекују значајни пројекти чији је циљ побољшање квалитета живота на овим просторима, попут изградње ауто-пута, дринског насипа и других потребних комуналних објеката.

"Конекција коју смо обезбиједили између институција Републике Српске и града Бијељине је најбољи доказ како то функционише на добробит грађана", навео је Додик.

Додик је поручио да српски народ слободу коју има не смије изгубити.

"Морамо се окупити око ријечи слобода, а синоним за ту слободу данас је Република Српска", нагласио је Додик.

На свечаној сједници Скупштине града у Центру за културу "Семберија" Додику је уручено највише признање Бијељине - Повеља града, за изузетан допринос развоју локалне самоуправе и залагање за изградњу виталних инфраструктурних пројеката у Бијељини.

Након уручења признања, Додик је рекао да Република никада није оклијевала да овдје гради обилазнице, болнице и да се гради и даље, оцјењујући да је за Републику Српску и њено функционисање Бијељина један од најважнијих ослонаца.

Уз честитке грађанима Бијељине, Додик је рекао да Републику Српску и Србију треба чувати, јачати и славити, јер је то гарант слободе и идентитета српског народа.

"Ово је дан у коме се окупља, у коме се сагледавају резултати и планира за будућност, дан када долазе пријатељи и када се окупљамо у слављеничкој атмосфери да се завјетујемо да ћемо наставити да градимо наше друштво по најбољим принципима слободе", рекао је Додик новинарима.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је новинарима да је српски народ дао немјерљив допринос слому фашизма и одбрани слободе кроз историју, а да се борба данас одвија на обезбјеђивању бољег живота за грађане, за боље образовање, запошљавање и већи стандард.

Он је рекао да је Бијељина окупила све политичке снаге и нивое власти да направи град будућности и буде лидер у економском и друштвеном развоју.

Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић рекао је на свечаности да је Додик пријатељ и савезник Бијељине на њеном путу убрзаног развоја.

"Живимо на вриједностима слободе и достојанства и само заједнички, окупљени око базичног интереса, а то су развијена Бијељина у јакој и слободној Републици Српској, можемо направити бољи живот у будућности", поручио је Ђурђевић.

Бијељина је данас прославила Дан града и 77 година од првог ослобођења од фашистичког окупатора у Другом свјетском рату низом манифестација у част херојима из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачке борбе, као и додјелом признања заслужнима за развој локалне заједнице.

Црна Гора да у демократској и мирној атмосфери формира институције

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пожелио је вечерас Црној Гори да у демократској и мирној атмосфери формира све своје институције након недавних избора.
Додик је истакао да је у Црна Гора, складу са демократским процесима, приступила имплементацији резултата избора.

“Честитам побједницима и желим да Црна Гора у демократској и мирној атмосфери формира све своје институције!”, рекао је Додик у Бијељини одговарајући на питање новинара да прокоментарише формирање нове власти у Црној Гори.

Алекса Бечић, лидер једне од три коалиције које су побиједиле на изборима у Црној Гори 30. августа, изабран је јуче на конститутивној сједници за предсједника Скупштине Црне Горе, док је Кривокапић предложен за мандатара за састав нове црногорске владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана