Додик: Распала се спољна политика БиХ

Срна
Додик: Распала се спољна политика БиХ

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је изјава министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић у вези са референдумом о прикључењу Русији четири области у Украјини доказ да се спољна политика БиХ распала.

“Спољна политика БиХ се искључиво води у Пресједништву БиХ. Ја као члан овог тијела нисам обавијештен ни о каквом састанку на којем су заузези ти ставови. Да би дошли до става БиХ мора да се прођу одређене процедуре, које нису поштоване. Наставља се са старом праксом једностраног саопштавања ставова”, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ не може да функционише, да заузме став, јер су у Сарајеву навикли да ово тијело само “аминује” њихове ставове.

Додик је навео да то није став БиХ, него још један доказ кршења закона и Устава БиХ и уставних овлашћења.

“То је у сфери кривичне одговорности, али не вриједи да било кога у Сарајеву тужите по систему жкадија те тужи кадија ти судиж. Они само пресуђују нама, годинама воде истраге, а њих експресно ослобађају као (шефа Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић) Осмицу који је имао лажну диплому и лажно се представљао”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, када имате под својом контролом судове као што то имају у Сарајеву, не треба да се бринете за обим кривичног дјела који чините, ако сте муслиман у Сарајеву.

“Ако сте Србин, морате да стрепите свакодневно шта ће он учинити. Тако је и у овом случају, не вриједи јурити правду у било којој правосудној институцији”, навео је Додик.

Он сматра да референдум као принцип одлучивања нико не може да оспори и у случају референдума у областима у Украјини БиХ није заузела став.

“Наш став је да је право народа на опредјељење у свим срединама гдје постоји квалификација које је дала Повеља УН и која квалификује народе као носиоце суверенитета све до права на референдум о отцјепљењу”, истакао је Додик.

Он је рекао да то не може нико да оспори, а да су друго свакодневне геополитичке игре Русије и Запада.

“И чим се на Западу о томе проговори, зна се по старом систему да ће исти став заузети и у Сарајеву”, рекао је Додик и нагласио да је референдум нешто на шта и Српска рачуна у будућности на којем ће одлучити о свом статусу, те да вјерује да ће то “бити скоро”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана