Додик: Подржавам промјену, БиХ пуна “петљавина”

Срна
Додик: Подржавам промјену, БиХ пуна “петљавина”

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да подржава промјену Изборног закона којим би се дала прилика Србима, Хрватима и Бошњацима да бирају своје представнике, јер је то једини начин да БиХ, у којој је пуно “петљавина”, ипак обезбиједи мир и стабилност.

“Свако наметање својих ставова другима, овдје се показало да је неприхватљиво”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић има право када тражи промјену Изборног закона БиХ, јер се нико од конститутивних народа у БиХ не може прегласавати, као што је било таквих случајева са Хрватима.

“Ако неко жели да гради БиХ, као што то жели Бакир Изетбеговић и политика међународне заједнице на начин да кажу Хрватима да су маргинални, онда је то порука и нама”, истакао је Додик.

Подсјетио је да је у Дејтону успостављен један важан принцип да БиХ може да егзистира само уз договор три народа и два ентитета, али да су га представници међународне заједнице скрнавили.

“У томе се најбоље види штетна позиција међународне заједнице. Ми смо сви заробљеници једне лоше поставке високих представника и међународне заједнице у прошлом временима који су скрнавили Дејтон и нису развијали потенцијал да се три народа и два ентитеа договарају”, навео је Додик.

Он је рекао да тако нешто не може дати резултата, те поновио да, иако је оптимиста, то није када је ријеч о БиХ.

“Ту све иде тешко, никако, пуно је петљавина. Ако се данас договорите нешто са Изетбеговићем, не значи да ће вечерас бити тако и увијек се тражи неки договор на договор”, објаснио је Додик.

 

Законом учињена дискриминација према СПЦ, подржати његово укидање

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је неприхватљивим црногорски Закон о слободи вјероисповјести, јер је њиме учињена дискриминација према Српској православној цркви (СПЦ) и њеној имовини, те да треба подржати захтјеве за његово укидање.

Додик је навео да се тим законом СПЦ и њена имовина покушавају ставити у нејасан статус.

Он сматра да треба подржати захтјеве да тај закон у Црној Гори буде укинут и да СПЦ буде сигурна да може имати исти статус као што га имају и друге вјерске заједнице у тој држави.

"Дискриминација, која је учињена, створила је то да су друге вјерске заједнице повлаштене, а СПЦ је остала да се с њом обраунава", рекао је Додик, који је данас учествовао у литији улицама Бањалуке у знак подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори.

Он је додао да су Католичка црква, Јеврејска заједница и Исламска заједница направили посебне уговоре са црногорском државом, док је статус СПЦ једино остао недефинисан.

"Драго ми је што се српски народ окупља око СПЦ у данима када се обиљежавају важни датуми, као овај данашњи. Желим рећи да смо Божић прославили, што је видљиво, у најмасовнијем окупљању. И данас је Бањалука показала да има одговорност према укупном државном и националном питању и зато је данас овде био импозантан број људи", нагласио је Додик.

Према његовим рјечима, данашња литија у Бањалуци била је посвећена подршци српском народу и Цркви у Црној Гори у настојањима да се покаже јединство када је ријеч о одбрани српских светиња, ма гдје да се налазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана