Додик након разговора са Вучићем: Српска ће наставити да се бори против развлашћивања

Срна, РТРС
Додик након разговора са Вучићем: Српска ће наставити да се бори против развлашћивања

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након разговора у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем да ће Република Српска наставити да се бори против развашћивања.

Додик је истакао да Српска све своје активности спроводи у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

- Упознао сам предсједника Србије са Александра Вучића са тренутном ситуацијом у БиХ. Ситуација је сложена - рекао је Додик.

Додик је истакао да се Република Српска развлашћује упорном силом међународног фактора.

Додик је нагласио да се доста жучи просипа на готово непотребне теме у БиХ, те истакао да није спреман да за Републику Српску жртвује мир, али је спреман лично да се жртвује за Српску.

-То желим да поручим свима. Никакви сукоби нису потребни - рекао је Додик.

Додик је навео да је ситуација у БиХ сложена и представља кулминацију разних догађаја у прошлости, ситуација у којој Уставни суд одузима пољопривредно земљиште Српској, након ранијих одлука да укине Дан Републике, да промијени грб или учини све да девастира права, замрзне имовину Српској.

-Након свега тога дошле су и одлуке о статусу пољопривредног земљишта и шума, одлуке Уставног суда гдје имају три странца и два Бошњака, који чине већину - рекао је Додик.

Данашње стање је такво, каже Додик, да је Република Српска, као страна потписница свих анекса Дејтонског споразума, па и Анекса 4 Устава БиХ, развлашћена по питању пољопривредног земљишта и шума.

-А то није урађено и према ФБиХ, нити према дистрикту Брчко, којем су посебном одлуком Уставног суда додијељени земљиште и шуме као власништво дистрикта, мада је тај дистрикт власништво два ентитета - подсјетио је Додик.

Он је истакао да је кулминирало много ствари, заједно са наметањем неких одлука високог представника, а касније унилатералним одлукама да се учествује на Генералној скупштини УН без сагласности Предсједништва и низ других састанка гдје се одлазило без договорених политичких ставова, па до самовољног отказивања војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ уочи саме реализације.

Додик је нагласио да је све то кулминирало односе у БиХ до мјере да они морају да се почну рјешавати на прави начин или да та земља не успије да функционише.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да је упознао Вучића да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине Војска Републике Српске и да се формирају Оружане снаге БиХ.

-Сви напори касније да се та ситуација пренесе у Устав БиХ нису успјели и данашња ситуација је таква да Устав БиХ не препознаје надлежност БиХ за одбрану, тако да ту нема простора ни за војску - објаснио је Додик.

Према његовим ријечима, апсолутно је јасно да су кулминација негативних и неповољних догађаја по српски народ и Републику Српску довели до реакције.

-Ми ћемо наставити са нашим активностима - рекао је Додик и додао да разговара са Вучићем о томе и са неким другим својим пријатељима из међународног сектора, те опет заједно са Вучићем, како би дошли до одређених најбољих процјена.

Он је навео да је Република Српска повријеђена, да се развлашћује упорном силом и примјеном безочне пузајуће силе од међународног фактора који функционише у БиХ, а на крају је БиХ добила човјека који се представља као високи представник, а којег није именовао Савјет безбједности УН.

-То је потпуно конфузна ситуација у којој нико не жели да сједне и да преговара и разговара, него се само чују галаме не само из Сарајева, него и неких великих који се потпуно успут баве нама о томе како је ситуација до те мјере заоштрена да су могући сукоби - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је високи представник наметнуо законе у вези са војском, судом и тужилаштвом, а да на то није имао право.

Он је подсјетио да је на недавној сједници Високог судског и тужилачког савјета шест Бошњака тужилаца гласало да се смијени главни тужилац Хрват, а ниједан Хрват и Србин тужилац нису за то гласали.

-Бошњаци желе да овладају судском влашћу која ће на ригорозан начин примјеном силе, процесима и другим, покушати да управљају политичким процесима у будућности - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је први корак за улазак представника Републике Српске у заједничке органе БиХ регулисање питања шума и пољопривредног земљишта.

-Ми желимо да сједнемо и разговарамо и да им укажемо да коначно схвате да је то озбиљно и да не можемо да попустимо у смислу да нам се одузму пољопривредно земљиште и шуме. Оног тренутка када то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да уђемо у органе БиХ - рекао је Додик.

Док се то не деси, каже Додик, не треба нико да очекује да у Републици Српској слијепо гледају како неки високи представник намеће законе, а да на то нема право, светећи се или кажњавајући само Србе.

Додик је истакао да је ситуација са развлашћивањем Републике Српске у БиХ кулминирала и да је дошло до мјере када то питање мора бити ријешено или ће Српска морати да предузима мјере за спас њених права, али да неће бити дирнуто ништа што припада БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је веома задовољан и захвалан Вучићу на разумијевању и за подршку и помоћ.

-Захвалан сам Вучићу на прилици да ме саслуша и да га упозна са ситуацијом - рекао је Додик и додао да са састанка са предсједником Србије носи упорно залагање за мир, који нема ни цијену ни алтернативу.

Међутим, каже Додик, ако неко мисли да пријетњом рата са друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно вара.

-Ми немамо намјеру ни за какав рат и сукоб, али имамо намјеру да се политички боримо за наша права записана у Уставу БиХ - наглаисо је Додик.

Он је истакао да Српска неће дирати ништа што припада БиХ.

-И то ми упорно говоримо, само нас нико не слуша. Али оно што сте отели, господо, ми ћемо или унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжан о тим стварима - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прије десет година, када је требало да буде расписан референдум о правосуђу, са тадашњим представником ЕУ Кетрин Ештон у Бањалуци потписана заједничка изјава да се уђе у реформе и одгоди се референдум.

-Једино што се десило је да смо ми одгодили референдум, а од реформе ништа није било. И ствари су само постале још горе. И ово је дошло до мјере или да мора бити ријешено или ћемо морати ми у Српској да предузимамо мјере које су за нас спас наших права, јер ми ништа не узимамо од онога није написано у Уставу - рекао је Додик.

Челници СДС-а призивају санкције

Милорад Додик рекао је да се челници СДС-а утркују у призивању санкција њему, па чак и Републици Српској, да би остварили неки мали политички циљ.

Додик је рекао да није непознато да има санкције САД, али да је, иако пише да ниједан Американац са њим не смије да разговара, он ипак имао десетине разговора са важним Американцима у посљедње вријеме.

-Нису они проблем, него неки наши који покушавају од тога да праве политике и да шаљу своје велике поруке - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на једном састанку 1999. године у Вашингтону тражено да се СДС прогласи терористичком организацијом, али да је то одбио и поручио саговорницима да ће, ако то ураде, напустити све дужности, јер сматра да у српском народу нема терористичких организација.

-Да ли због мене или нечега другог, углавном, никада СДС није проглашен терористичком организацијом, али јесте био под санкцијама. А данас видимо челнике СДС да се утркују како би јавно призивали разне санкције и мени, па чак и Републици Српској да би остварили неки мали политички циљ - рекао је Додик.

За продужење мисије Алтеа у БиХ

Милорад Додик нагласио је да он и Александар Вучић дијеле став да треба продужити мисију Алтеа у БиХ.

-Видимо да су неки наши међународни пријатељи много заинтересовани и забринути због скорашњег одлучивања у Савјету безбједности УН у вези са статусом мисије Алтеа у БиХ, који се сваке године дефинише на тим сједницама. Дијелимо став да ту мисију треба продужити и одобрити на Савјету безбједности њено даље функционисање - рекао је Додик.

Он је након састанка са Вучићем у Београду рекао новинарима да су о томе упознати пријатељи и раније, као и сви они који су заинтересовани за ту ситуацију, али да ће одлука на Савјету безбједности бити онаква како одлуче његове чланице.

-Ја их упућујем на међусобни договор. И немамо ништа против да та одлука буде иста као и прошле године, само за сљедећу годину - рекао је Додик.

Додик је поново дао подршку иницијативи Србије за “Отворени Балкан”, те додао да вјерује да ће неки људи у Сарајеву прихватити да се приступи тој иницијативи на прави начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана