Додик: Начин избора ЦИК-а - удар на БиХ и легитимност изборног процеса

Срна
Додик: Начин избора ЦИК-а - удар на БиХ и легитимност изборног процеса

ЗВОРНИК - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је вечерас да је олако прелажење преко начина избора чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ највећи удар на БиХ и легитимност њеног изборног процеса.

"У том погледу, ако имате нелегитимност на једној страни, онда је могуће све друго и ми разматрамо разне опције", рекао је Додик новинарима у Зворнику прије састанка чланова Извршног комитета СНСД-а са руководством локалних одбора ове странке у Изборној јединици седам.

Додик је напоменуо да је СНСД против одгађања избора, те да је та странка спремна да увијек, када постоји већина за доношење одлуке о финансирању избора, буде дио те већине.

"Сада је евидентно да у Савјету министара нема већине која би могла да донесе квалификовану одлуку о средствима, али да то не треба приписивати СНСД-у", рекао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио да СНСД ниједног тренутка није био заинтересован за одгађање избора нити било какву другу варијанту везано за изборе.

"Оно што остаје проблем јесте легимитет избора Централне изборне комисије. Како год ови посматрали који сада мисле да јесу у праву, дефинитивно је прекршен закон, прекршене су одредбе закона о избору ове комисије. Та је комисија дефинитивно политички мотивисана и може да произведе проблеме које нико у БиХ неће моћи да ријеши", навео је Додик.

Он је истакао да ће са представницима одбора, посланицима, важним људима из СНСД-а бити разговарано о стању у тој изборној јединици, а на дневном реду је и оцјена економског, политичког и социјалног стања и наравно стања организационе спремности и акционе оспосбљености СНСД-а за ове изборе.

Према његовим ријечима, СНСД традиционално у овој регији има добре резултате, те вјерује да они могу да буду и побољшани.

Додик каже да је СНСД за то да се локални избори одрже у складу са законом и да ова странка нема никаквих проблема да се ти избори одржавају у року.

Додик је додао да је СНСД у ову регију стигао у најјачем саставу - предсједник Републике Српске, предсједник Владе Српске, предсједавајући Савјета министара, један број министара из Владе, Савјета министара, најважнији људи, начелници, те да је то један од квалифкованих, референтних форума најважнијих за ову регију.

"Данас ћемо договарати око развојних пројеката, програма, које ћемо реализовати у отежаним околностима након вируса корона, али свакако нећемо одустати од оногас што смо примарно планирали да урадимо у наредном периоду у овом региону", рекао је Додик.

Српска не дозвољава одузимање војне имовине

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска не дозвољава одузимање војне имовине, у томе је истрајна и нема ниједног разлога да сада промијени став о том питању.
Додик је поводом изјаве министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића да нема рокова када је ријеч о књижењу перспективне војне имовине и да ће она бити књижена на ниво БиХ, рекао да апсолутно стоји иза тога да није покренут ниједан поступак за књижење имовине.

"Безочно слагати тако нешто није само дио неодговорности, него лош људски карактер", изјавио је Додик новинарима у Зворнику.

Он је додао да нема никаквог књижења имовине нити је то на дневном реду, нити ће се дешавати, нити може да се деси.

Додик је истакао да, ако се нешто књижи оно се књижи у Геодетској управи Републике Српске, што је "лако провјерити да никаквог покушаја око тога нема".

"Али, очигледно у сарајевском кругу није на одмет да понешто лупе и слажу без икаквих чињеница", рекао је Додик и нагласио да апсолутно није донесена нигдје ниједна таква одлука.

Наводећи да је провјерио код Геодетске управе Републике Српске, Додик је рекао да никаквих захтјева, никаквих покретања или процедура нема и неће ни бити.

"То је имовина Републике Српске и никада неће бити укњижена на БиХ, то морају да знају, са тим питањем смо завршили", истакао је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана